Thread: Mari Romani
View Single Post
Old 26 Jun 2006, 21:34   #26
Terror_IST
Guru

Terror_IST

Din cate stiu eu, in momentul de glorie al lui Mihai Bravul (1600) prin biserici se vorbea slavona si se folosea alfabetul chirilic. Limba romana era intr-un proto-stadiu. Din punctul meu de vedere MV a fost un megaloman, glorificat la modul absurd de-a lungul timpului. Degeaba a unit el tarile daca nu a putut tine in fraie puterea (daca n-ar fi fost atat de orgolios nu ar fi fost tradat) si chiar daca le-a unit, nu a avut motive nationale ci a fost "pohta, ce-a pohtit". Victoria de la Calugareni e mai mult mit, tinand cont ca dupa asa-zisa izbanda a fost nevoit sa se retraga si turcii au ocupat capitala. De asemenea a fost primul domnitor care a legat taranii de glie in Tara Romaneasca. Nu-i neg calitatile dar e departe de a fi cel mai mare domnitor pentru ca temporara lui izbanda nu a imbunatatit cu nimic situatia tarilor romane. Stefan cel Mare de exemplu, desi departe de a fi si sfant, a reusit sa mentina un echilibru aproape jumatate de secol, spre final a platit tribut dar nu a inchinat tara. MV a fost un oportunist care a vrut prea mult si s-a prabusit.