Idei în Dialog nr. 6, "Juste une Image" by als. Just pure delight. Probabil (apropos de reclama de la Carlsberg) cel mai bun articol ( de fapt eseu) din ce-am citit, by de alex. leo ºerban.
absolut incitantã ideea lui Godard prin care cinema-ul se converteºte din estetic în etic (comentariile pe marginea fragmentarismului imaginii, iarãºi, minunate, cinematograful prozã versus cinematograful poetic, etc. )
Fain-fain.
totuºi e de neconceput (vorba lu hagi: pãrerea mea) o hermeneuticã a esteticului fãrã tãtucu Kant care a scos înaintea lu Godard esteticul din "sentimentalitatea lui" (gr. aisthesis - sentiment)
La tãtucu Kant, estetica este filosofia senzaþiei ºi a formelor a priori, care sunt spaþiul ºi timpul.
Oricum este primul care a pus în valoare caracterul specific al valorii estetice. Judecata privind esteticul (frumosul) este dezinteresatã, universalã ºi necesarã, pe româneºte, nu are nimic subiectiv ºi arbitrar cu toate cã e lipsitã de concept., adicã nu poate fi dedusã din norme ale raþiunii sau reguli.
Sorry pt. aberaþii. deci, în concluzie, un art. foarte fain. În acelaºi nr. Traian Ungureanu - Terapia Ravel, Antonio Pentaº - elogiul diletantismului (m-am simþit direct vizat lol..and much more