View Single Post
Old 02 Jun 2006, 16:16   #4633
Terror_IST
Guru

Terror_IST

@Mono
Tema predilecta a lui Spike Lee este rasismul (adu-ti aminte de solilocul lui Monty din "The 25'th Hour", scena prelucrata din mai vechiul "Do the right thing"), iar New York-ul este orasul lui de suflet (din acest punct de vedere ma intind la a spune ca e un Woody Allen de culoare). Dar Spike Lee nu va face niciodata un film tezist precum "Crash". El pur si simplu iti ofera "a piece of the big apple" iar concluziile ti le tragi singur. Tu in "Inside Man" ai ramas cu jaful, intr-adevar nimic extraordinar, joc actoricesc foarte bun (Denzel & Clive foarte smecheri) cu happy-end si peace on earth. Daca filmul asta era regizat de F. Gary Gray sau Antoine Foqua as fi fost perfect de acord cu tine. Treaba e ca e regizat de Spike iar Spike si-a lasat amprenta. In banca sunt oameni de toate etniile: albi, afro-americani, hispanici, asiatici, evrei. De ce e planul perfect, pentru ca toti acesti oameni de culori & rase diferite sunt adusi la acelasi nivel. Primul punct forte al acestui film sunt fast-forward-urile la interogatoriu, unde ies la iveala anumite stereotipii. Al doilea moment foarte reusit mi se pare cel in care este eliberat shiit-ul, care este imobilizat violent si i se ia turbanul de pe cap. De ce e important faptul ca actiunea se petrece in New York, pentru ca de la 9 /11 septembrie incoace in mintea multora se face conexiunea purtator de turban=terorist. De fapt asta e marea problema a Americii in momentul de fata: si-a deschis portile pentru imigranti, incercand sa file un bastion al democratiei & tolerantei. Dintre cei multi veniti in incercarea de a a urma Visul American, cativa au lovit puternic la temelia democratiei & tolerantei. Astfel cum percepi un tip cu turban pe cap care iese dintr-o banca in care sunt tinuti ostateci? Momentul eliberarii ostatecilor mi s-a parut esential pentru ca in loc sa incerce sa-i protejeze, politistii (a caror misiune e "to serve and protect" nu?) deschid focul. De ce deschid focul, pentru ca simplist vorbind, nu stiu cine e bun si cine e rau. Adica in fata armelor, toti sunt o apa si un pamant. Nu e asta un mod de a arata angoasa care a cuprins SUA dupa momentul 9/11. De bine de rau, New York-ul si-a revenit dupa atacurile teroriste dar nu va mai fi niciodata ca inainte, tocmai pentru ca frica a ramas latenta in oameni. Dupa ce sunt imobilizati, ostatecii sunt separati si urcati in autobuze ca niste criminali de rand. Nu loveste asta in asa zisa libertate a individului propovaduita de americani. Din punctul meu de vedere ceea ce Spike Lee vrea sa spuna e faptul ca in momente de criza in SUA poat 9 /11, se trag niste linii clare iar democratia este lasata la o parte.

PS: Daca vrei sa prinzi cel mai bine Spike Lee, incerca "Do the Right Thing"