pe repede, k s-au strins cam multe:
'flandres' (bruno dumont), cel mai bun al francezului dupa 'la vie de jesus' - adica
peste 'l'humanite' (k peste ' 29 palms nici nu e greu!

); ac. regiune umeda & mocirloasa, ac. fauna semi-articulata & morocanoasa, animalica presque, fornicind in peisaje de o frumusete robusta, doar k - de asta data - actiunea se muta si intr-o tara araba, in plin razboi, cu scene de un realism crud care pot sta alaturi de 'saving private ryan'. very impressive ideed - si, pour une fois, cinema-ul lui dumont pare mai putin 'teza filozofica' si mai mult 'carne rezonatoare'... 8.5/10
'babel' (gonzalez inarritu): cel mai ambitios film de pina acum - singurul care i-ar putea crea probl. lui pedro! - este un multilayered spatial puzzle (as opposed to the temporal puzzles cu care ne-a obisnuit in celelalte 2 filme ale sale), care se misca extrem de fluid si de 'a propos' intre maroc, sua, japonia & mexic. (sectiunea japoneza is a standout in materie de sound editing & imagine - just brilliant! :love: ) brad pitt face probabil cel mai bun rol al sau in cinema - incredibil de matur & de vulnerabil... totul este topnotch; inarritu (impreuna cu partnerul sau arriaga) reuseste un film emotionant, albeit mai mainstream decit ne obisnuise. 2 h 20, dar fiecare minutzel = riveting! 10/10
si ai nostri:
- 'cum mi-am petrecut sf. lumii' - probabil k am avut asteptari prea mari... f bine filmat, cu acea fluiditate marca 'mitulescu', bine jucat, cu un final f bun, dar... i-a lipsit
ceva k sa fie un 'goodbye lenin' romanesc (desi, din pdv strict cinematografic, este zece clase peste!) cred k probl. principala a filmului este ritmul - sau lipsa lui; practic, filmul nu 'creste': este o acumulare de detalii, f telling & stuff, care nu build up ceea ce ar fi trebuit sa devina momente memorabile. too bad... 8/10
- 'a fost sau n-a fost' - un umor darimator! porumboiu reuseste cel mai minimalist film rom. de dupa 90 si, totodata, cel mai irezistibil mecanism comic pus in functiune vreodata in cinema-ul autohton. este aproape neverosimil cum reuseste: un 'studiou tv' de 2 pe 2, un cameraman imbecil (cel din talk-show i mean!), trei personaje inenarabile - si 'vox populi' (care au devenit o institutie in teveushoul rom.). rezultatul desfide orice imaginatie: yes, less is more!... so much more :happy: un film care trebuie vazut pt a fi crezut! si revazut - ceea ce eu abia astept s-o fac, miine

10/10