View Single Post
Old 22 May 2006, 13:21   #165
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Dom'le, ati insistat atât de mult pe problema "mediocritärii" în topicul ästa, încât simt nevoia sä fac niste precizäri.
Categoria "mediocrä", desi situatä în zona de mijloc, e mult mai putin läudabilä decât cea "medie" - pentru cä, mäcar prin felul cum a intrat în uz, sugereazä ceva amorf, searbäd, lipsit atât de calitäti (si ambitii), cât si de defecte. Or, asa cum am încercat sä arät în cronica mea de la pag. 4 a acestui topic, "Legäturile..." e un film marcat prin calitäti (nu sclipitoare, dar certe) si defecte (nu dezastruoase, dar nici scuzabile), si mai are si niste ambitii clare (evident, realizate doar partial, în baza celor spuse mai sus). Deci, cred cä i se potriveste mai degrabä calificativul de "film mediu" ca valoare. De obicei, când spui "mediocru", ai cam pus punct - pe când "mediu" duce la întrebarea: "In ce sens?" - si atunci începi sä discuti împlinirile si neîmplinirile, intentiile si mäsura în care au fost realizate. Si, dupä cum o dovedeste lungimea (si substanta) acestui topic, "Legäturile..." e un film care incitä la astfel de discutii.
Generalizând, cred cä precizarea se impune si la nivelul filmului românesc în mare: el trebuie sä se ridice spre nivelul "mediu". Dacä, bietul, s-ar cäzni sä "urce spre mediocritate", ar însemna cä dezastrul e si mai mare decât chiar e.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif