Dragul meu, nu te supara, pentru ca eu nu am avut intentia de a fi sarcastic doar ca a cataloga regia din "Collateral" ca fiind "acceptabila" e mai mult decat dubios atata timp cat i-ai dat filmului 8/10 (chir tu ai sesizat cat de bine e redata "viata de noapte") . Michael Mann este unul dintre cei mai buni regizori de la Hollywood si asta se vede destul de clar in "Collateral" (aminteste-ti doar de scena cu lupul iesit pe strada si intreaba-te ce vrea sa semnifice asta sau scena din final cu Vincent in tren). Ideea filmului e vehiculata de Vincent inca de la inceput: "17 million people. This is got to be the fifth biggest economy in the world and nobody knows each other. I read about this guy who gets on the MTA here, dies (...) Six hours he's riding the subway before anybody notices his corpse doing laps around L.A., people on and off sitting next to him. Nobody notices. " (adu-ti aminte si de ce spune Don Cheadle la inceputul lui "Crash"). Mesajul filmului lui Michael Mann este ca la cat de scurta si volatila e viata (moartea poate surveni oricand din terte motive "There's no good reason, there's no bad reason to live or to die" spune Vincent ) nu iti poti permite sa te inseli singur, complacandu-te in banalul cotidian, intr-o existenta stearpa cu creierul spalat de mijloacele de manipulare in masa. Max are potential dar nu are curaj si are nevoie de intalnirea cu Vincent (care actioneaza ca o forta a destinului) pentru a se trezi din banalitate si a arata din ce aluat e facut. Poti intreba de ce e nevoie ca atatia oameni sa moara pentru ca unul singur sa urce o treapta initiatica (gandeste-te numai cat de inutila a fost moartea politistului) ? Asta e ironia soartei sau hazardul sau "Deus-Ex Machina". Personajul Vincent este poate cel mai bun rol al lui Tom Cruise dupa cel din "Magnolia". Un asasin profesionist, cinic, nihilist, lipsit de scrupule / sentimente / emotii, o fantoma printre oameni. Fara intentia de a te ofensa am vrut doar sa subliniez ca filmul lui Michael Mann este ceva mai mult decat un thriller. In rest numai de bine si daca nu ai vazut deja incearca si "The Heat".