Cinemaniac
Join Date: Oct 2003
Posts: 4,194
|
Comentariile directorului agentiei Next Cap a propos de sesizarea CNA legata de spotul Unirea cu basculanta
Cãtre: Consiliul Naþional al Audiovizualului
Domnului: Ralu Filip
Preºedinte
Stimate domnule Ralu Filip,
Ca urmare a solicitãrii 5332 din 14.04.2006, emisã de Consiliului Naþional al Audiovizualului, formulãm mai jos punctul de vedere al agenþiei de publicitate Next Advertising în legãturã cu sesizarea nr. 295/DNB/30.03.2006 a Ministerului Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei, Inspecþia Muncii.
Sesizarea reclamã cã difuzarea spotului TV „Basculanta” pentru coniacul Unirea:
a) ar putea încuraja consumul de alcool în timpul programului de lucru;
b) ar putea încuraja încãlcarea normelor de securitate la locul de muncã;
c) ar avea legãturã cu pãrãsirea locului de muncã fãrã aprobarea maistrului sau a altui conducãtor al formaþiei de lucru, datã în condiþiile prevãzute de lege;
d) ar putea încuraja muncitorii ºi celãlalt personal operativ ca în timpul serviciului sã nu se preocupe permanent de buna desfãºurare a activitãþii.
În legãturã cu acestea, punctul nostru de vedere este:
a) Este adevãrat, spotul TV „Basculanta” ar putea încuraja multe lucruri: consumul de droguri, violenþa în familie, evaziunea fiscalã, consumul de alcool în timpul programului, fuga de la locul unui accident cu basculanta etc. Realitatea însã este cã spotul incriminat nu încurajeazã nimic din toate acestea. Pentru cã nu înfãþiºeazã astfel de lucruri.
b) Reclamele, bancurile, snoavele, baladele, glumele, miturile, basmele, ghicitorile etc. nu respectã cu stricteþe Legea protecþiei muncii nr. 90/1996 republicatã, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, coroboratã cu Normele Generale de Protecþie a Muncii. Judecând strict din perspectiva îngustã a normativelor invocate, „Meºterul Manole” de exemplu încalcã flagrant normele de protecþie a muncii. La fel ºi reclama internaþionalã în care sunt înfãþiºaþi niºte tineri ce manevreazã utilaje grele, cu cupã, pentru a juca fotbal cu un butoi metalic. ªi povestea celor trei purceluºi, care ºi construiesc case într o completã nepãsare faþã de normele de protecþie a muncii. Etc.
Reclamele, ca ºi ghicitorile, snoavele etc., au ºi o dimensiune artisticã – iar aceasta face infoensive micile glume care ironizeazã lipsa de isteþime a unui personaj. Mai ales când „rezolvarea” este evidentã – cum e cazul basculantei pe care Dorel acceptã sã o descarce manual, nedându i prin cap cã, prin definiþie, basculanta e fãcutã sã descarce prin basculare.
Credem cã pericolul ca dupã difuzarea spotului muncitorii din România sã treacã la descãrcarea manualã a basculantelor (expunându se astfel la accidente) este nul. Sau, în cel mai rãu caz, la fel de mare ca ºi pericolul ca lucrãtorii din domeniul zootehnic sã fie incitaþi la nerespectarea normelor de priponire a animalelor de versurile cântecului „Paºte calul lui Gheorghiþã / Priponit de o garofiþã”.
Dacã totuºi ne ambiþionãm sã privim orice act de comunicare prin transparenþa paginilor Legii protecþiei muncii nr. 90/1996, spotul „Basculanta” are o singurã moralã: Asiguraþi vã temeinic înainte de a purcede la descãrcarea manualã a unei basculante, cãci altfel s ar putea sã fiþi basculat jos din ea (ºi, în cel mai fericit caz, sã ajungeþi de râsul colegilor).
c) Spotul „Basculanta” nu prezintã pãrãsirea locului de muncã fãrã aprobarea maistrului sau a altui conducãtor al formaþiei de lucru. Un privitor atent va observa cã toate personajele sunt mereu împreunã, pe tot parcursul spotului. Nimeni nu i pãrãseºte pe ceilalþi ºi nici locul de muncã. Mai mult, nici mãcar la birt nu se vede cã vreunul i ar pãrãsi pe ceilalþi, cu sau fãrã aprobare.
d) Orice spot/reclamã/istorisire/act de comunicare în general ar putea încuraja muncitorii ca în timpul serviciului sã mai aibã ºi alte preocupãri în afarã de buna desfãºurare a activitãþii. Singura excepþie sunt filmuleþele de protecþia muncii, care nu prezintã nimic altceva decât muncitori ºi personal operativ care se preocupã permanent ºi non stop de buna desfãºurare a activitãþii, neavând niciun alt gând. Însã reclamele nu sunt astfel de filmuleþe. ªi, în opinia noastrã, nici nu trebuie sã devinã.
În concluzie, considerãm cã punctele a) ºi c) se referã la chestiuni inexistente în spotul „Basculanta”, iar b) ºi d) sunt critici nejustificate, dintr o perspectivã exagerat de îngustã ºi fãrã legãturã cu fenomenul ºi mecanismele comunicãrii publicitare.
Cu mulþumiri pentru acordarea ocaziei de a ne exprima punctul de vedere,
Sorin Popescu
Director General Next Advertising
__________________
It's funny how the colors of the real world only seem really real when you viddy them on the screen.
|