Originally Posted by Alex Leo Serban:
cum adik 'vreun/vreo' e 'prefix'!? la ce??
|
Originally Posted by Pitbull:
"vre-" nu e un cuvânt, ci un prefix.
|
Deci, "vre..." e
prefixul care, împreunä cu
cuvintele "un", "o", etc., formeazä
noile cuvinte "vreun", "vreo".
(Asta, asa, ca sä fim exacti.)
Originally Posted by Alex Leo Serban:
si-apoi, kestia cu 'cuvinte de sine statatoare'- same for: nicicum, nicicind, niciodata... deci nu e un argument.
|
O.K., sä zicem cä sunt "semi-argumente" - în sensul cä fiecare pozitie adversä are partial dreptatea ei.
Totusi, o datä ce forma initialä "nici un", "nici o" e CORECTA, mi se pare anormal s-o ANULEZI. Cel mai de bun-simt ar fi o atitudine îngäduitoare, cu vederi largi, acceptând VARIANTELE, în mäsura în care si unele, si altele sunt CORECTE (lingvistic, gramatical, etimologic, logic, etc.). In fond, limba românä e plinä de variante acceptabile si acceptate ("filosofie/filozofie", "chitarä/ghitarä", etc.), si nu cred cä am avea pretentii absurd de mari dacä am astepta ca oricine e preocupat de vorbirea corectä (mai cu seamä profesionistii ei - oameni de presä, din publicisticä, etc.) ar face un minim efort de a nu se läsa aburiti de "prea multe variante".
Bref - totul tine de un anumit palier al acceptabilului. Eu, recunosc, îl situez putin mai sus decât majoritatea - ca om de culturä, cred cä nu mi se poate imputa aceast nivel de exigentä.
Inchei cu un aforism al lui Collins:
"Lumea merge atât de räu pentru cä desteptii îsi consumä prea mult resursele ca sä se coboare la nivelul prostilor."