View Single Post
Old 18 Apr 2006, 10:30   #4471
notorious
NBK

notorious

despre woody allen (@MinRep, ALS, leonard)

ceea ce nu mi-a placut la 'annie hall' si ma va retine mereu din a-l clasifica drept 'capodopera' este elanul tineresc necontrolat cu care este executat. cap-coada si coada-cap. 'annie hall' este mai degraba o transpunere pe ecran, o exorcizare, ma rog, a propriilor frustrari/nevroze/obsesii etc ale lui allen (inclusiv religia sa, motiv pt care, sunt de acord, filmul este cel mai 'jewish' dintre toate pe care le-am vazut). atata doar ca (si ceea ce-l compromite in ochii mei), spre deosebire de 'manhattan' sau orice alt film de allen (pt ca tot la asta pot fi reduse, la urma urmei, toate peliculele comicului american), nu sunt amplasate intr-un cadru coerent, intr-o intriga care sa se lege (iar flash-back-urile si flash-forward-urile o fac si mai zapacita). e pur si simplu crezul sau legat de viata (bancul spus la inceput este genial !), numai ca nu era nevoie sa ne 'ploua' pe ecran cu toate aceste conceptii pesimist-meloancolice. in 'manhattan', acelasi crez este conturat mult mai subtil, mai 'hidden'. asadar, ma bucur, minrep, ca SI TU il pui 'la coada' in cadrul filmografiei lui woody allen.

in ce priveste allen-ul favorit, dupa cum mai ziceam, as opta pt 'crimes and misdemeanors', chiar daca 'love and death' ramane dovada suprema (incontestabila) a geniului comic al lui allen.