Thread: Arta++
View Single Post
Old 17 Apr 2006, 15:45   #65
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Dom'le, apropo, this reminds me (e off-topic în general, dar on-topic punctual):
Traduc acum o carte de psihologie, "How to Make Yourself Happy and Remarkably Less Disturbable", de Dr. Albert Ellis (habar n-am sub ce titlu o s-o scoatä editura). La prima vedere, pare doar un volumas din-alea de popularizare si autoajutorare, fatä de care multi ar strâmba (pe bunä dreptate), din nas. Totusi, întâmplätor, cartea asta chiar are un fundament PSIHOLOGIC real, tipul e expert si stie ce spune. N-o sä intru acum, desigur, în toate amänuntele - voi spune numai atât:
Am reusit sä descifrez, cu ajutorul cärtii (si prin recurs la multe alte lucräri de psihologie pe care le-am tradus sau citit în trecut), o serie de mecanisme esentiale ale acestor "conflicte" care izbucnesc si se prelungesc aici, pe forum - chestie proprie forumurilor online, unde oamenii sunt mult mai neinhibati decât în interactiunile reale. Nu e vorba numai de orgoliii, ci si de asa-numitele "convingeri irationale" pe care multi dintre noi ni le-am format încä din copilärie - imperative si pretentii situate sub semnul lui "trebuie", "nu mai suport", "e îngrozitor sä...", etc. Mai intervine si incapacitatea multora dintre noi de a ne accepta neconditionat pe noi însine, ca si pe ceilalti, ca fiinte umane imperfecte - iar de aici, acele judecäti de valoare atât de aberante (dacä cineva spune o datä o prostie - sau mäcar un lucru care NOUA ni se pare o prostie - gata, e prost totalmente!). Si asa mai departe...
In fine, ar mai fi multe de spus, dar ideea era cä actuala deviere a discutiei din topicul ästa se revendicä tocmai de la asemenea resorturi. Multi dintre noi ar avea nevoie de o terapie rational-cognitivä! Personal, mi-am început-o volens-nolens, asimilând cartea prin traducere, and it feels great!
Mä bate tot mai mult gândul sä studiez serios psihologia. Numai bani sä am...
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif