View Single Post
Old 17 Apr 2006, 08:03   #4461
Leonard
alter-ego

Leonard

Send a message via Yahoo to Leonard
Originally Posted by Alex Leo Serban:
ex-CUSE me?! wtf is that!?
adik un film a/n e automat mai prost k unu color??
naaah! subscriu cu ambele miini la ce-a spus minrep. habar n-am de ce nu-i place lui woody, treaba lui. are si el fitzele lui. poate se resfatza (btw, 'annie...' mi se pare cel mai rasfatzat/fitzos film al lui! ;) ) cit dspr 'jewishness' - how about: allen e cel mai anti-jewish regizor din manhattan for a change? nu-l vad k ar privi cu oki f buni cultura in care s-a nascut... de-aici nevrozele & stuff.
cînd foloseºti alb-negrul în epoca color trebuie sã existe o motivaþie dramaticã (adicã foloseºte lipsa culorilor numai fiindcã astfel poate exprima ceva care prin color nu putea) ceea ce eu nu prea am gãsit în Manhattan. oricum tre sã-l mai revãd dar, spre deosebire de alte vreo 15 filme de WA, Manhattan nu m-a lãsat mascã de la prima vizionare.
iar fie anti-jewish fie jewish, mi-e indiferent, tot film cu mesaj e, nu?

"rasfatzat/fitzos" sunt termeni de analizã filmicã la tine? mi se pare o capodoperã. cuprinde momente fabuloase de descriere a vieþii de cuplu ºi frustrãrile care derivã din asta; deasemenea, are elemente autobiografice esenþiale. în plus, elemente foarte inovatoare ºi bizare: lipsa muzicii pe generice, introducerea, flash-backul cu split-screen-ul cu dialoguri paralele (strict tehnic, mai vãzusem asta în Chelsea Walls dar la nivel experimental ºi foarte slab calitativ dpdv artistic), adresarea directã la camerã în timp ce în acelaºi cadru avem personaje care rãmîn în ficþiune (poate cã n-a inventat-o el, dar eu n-am vãzut-o în alte filme fãcute, cronologic, înainte ºi nici ulterior în foarte multe. doar Fight Club ºi Anything Else), intrarea în flash-back a personajului prezent ºi coexistenþa în acelaºi spaþiu cu personajul-copil.
plus discuþia despre oamenii care intrã în salã dupã începerea filmului pe care mi-o amintesc de cîte ori mi se întîmplã sã întîrzii la un film ºi mã simt ca naiba, sau de cîte ori vãd intrînd în salã întîrziaþi. denotã respectul pe care-l are aproape de nivel ritualic pentru sala de cinema.
e colosal, nu ºtiu dacã primul în topul meu, dar în orice caz în primele 5. mi-e greu sã-mi stabilesc un film favorit dintre cele ale lui WA. Dacã ar fi dupã criteriul lui Gorzo 'filmul preferat e cel pe care l-ai revãzut de cele mai multe ori' aº pune Love & Death. dar ca impact la prima vizionare, cam pe aceeaºi treaptã se aflã la mine ºi Hannah and Her Sisters, Melinda and Melinda ºi Match Point. foarte aproape sunt încã vreo 10, între care nu ºi Manhattan.