View Single Post
Old 15 Apr 2006, 08:57   #87
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

Originally Posted by st3fan:
In cea mai mare parte a cronicilor din Romania, filmul este aplaudat dintr-un motiv foarte simplu si anume incercarea (disperata uneori) de a aduce publicul romanesc (de o cultura filmica mediocra) in sala de cinema.

da, dar cu o precizare: nu este vorba dspr dispret la adresa publicului - asa cum s-a intimplat mult prea des, cu caderi ale constantinopolului, garcea si oltenii s.a. -, ci de tratarea lui k un partener inteligent & adult.
tocmai de aceea - revin -, calificativul de 'film decent' se potriveste ac. film: nu-si bate joc de spectator vinzindu-i un shtift, ci rezultatul unui efort de 3 ani, cu bunele & relele lui, dar totusi un film, nu o manea!
nu stiu ce-l face pe benny atit de nerabdator cu filmu rom., presupun k virsta, dar tot virsta (si nu numai a lui) il face probabil sa nu aiba f ferm un pdv conectat la realitate, si nu un deziderat glorios conectat la un pdv...

insist asupra val. de normalitate a ac. titlu in context rom., dar, in ac. timp, ce te faci cu cronicile (bune + f bune) din 'variety' & 'the guardian', care sint publicatii serioase?! si cu succesul de public - filmu e pe poz. 3 in box-office, dupa 'ice age' & 'basic 2'... si de faptul k, vorbind cu oameni inteligenti, cu un bun standard de viata, care nu sint tocmai 'cinefili', k aia de downloadeaza la greu de pe net, dar tot vad macar 3 filme pe luna la movieplexuri, toti au avut o parere buna dspr film, numindu-l 'curat' sau 'cinstit', 'in fine o poveste' etc etc.
cred k asteptarile celor de aici, de pe ac. forum (sau altele), adik ale cinefagilor puri & duri, sint disconectate & supradimensionate de la realitate: sa va mai amintesc k nici macar 'mortea dlui l' nu a avut parte de consens pe ac. forum?? k exista o cautare obsesiva a nodului in papura din partea celor care nu vad un film decit raportat la parametrii strict cinematografici?
dar un film nu poate fi discutat numai in fctie de ac. parametri! este mai mult decit atita - intra (sau nu) interesul publicului pt un subiect, atractia (sau nu) fata de actori, o imagine sau o muzica etc etc... lucruri f 'impure', cum se vede, dar mai valide - pt intelegerea succesului unui film - decit nu's ce 'unghi aiurea', 'voice over' sau mai stiu eu ce ingredient din bucataria connaisseurilor...
cred k dezideratul acesta ar trebui sa fie: sa se faca filme nu pt 'connaisseuri' (de asta are grija dl pita! ), ci pt publicul larg, dar fara a scadea standardul de calitate. adik nu telenovele penale, ci - cum spuneam - filme decente. iar capodoperele (pe care le asteapta, infrigurat, benny), daca vor veni, vor veni; daca nu, nu.
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif