Originally Posted by Alex Leo Serban:
arta, asadar, nu poate 'skimba' mare lucru (de aici, prostia lui mmoore cu 'fahrenheit'-u lui de kkt!), ea poate - si, uneori, face - altceva: sa skimbe felul nostru de a gindi, influentindu-ne sensibilitatea. k, apoi, noi insine, influentati de arta/arte, skimbam societatea - este partea a doua; dar nu obligatorie!
|
cred ca sua este un teritoriul unde, in cazul in care este conceputa o campanie publicitara in acest sens, in cazul in care puterea manipulatorie prin media trebuie demonstrata, oamenii pot fi determinati sa isi traga ºlipe în fund! daca li se spuen ca astfel scapa de pericolul aparitiei hemoroizilor, sau mai stiu eu ce... ceea ce m-a îngrijorat pe mine, la nivel uman, nu politic, uman vorbind e sa aud cã un american de rând, care merge la serviciu, are copii de crescut, bla bla, spune ceva de genul: am terminat-o cu Irakul, trebuie sã rezolvãm ºi Iranul!! ce dracu o fi caºtigat el din
terminarea - ca nu-i asa e alta mancare de peste - Irakului?!! ce-are omu asta cu Iranul?!!! hmmm... e doar un exercitiu de putere al statului. de emitere de mesaje si de absorbtie populara.
fara a dori sa dezgrop discutii stinse acum unu sau doi ani,
eu cred ca filmul lui Moore despre Bush si in mai importanta masura (pentru mine, cel putin) despre un razboi tembel, ca toate razboiele in fapt, era necesar macar ca exercitiu de exprimare libera fata de un tip care pana la urma nu e cu nimic mai bun decat documentarul o arata (iar la ce face basescu in ultima vreme, cum isi da si isi terfeleste apoi cuvantul dat... ma intreb cum de nu is cei mai buni prieteni) si fata de o stare politica ce s-a dovedit a fi cam mincinoasa.
altfel, de acord, arta nu poate schimba lumea, ci poate schimba felul oamenilor de a percepe lumea, pentru ca ei, apoi, sa o poata schimba in concordanta cu ceea simt. cred ca arta - si cultura in genere - isi atinge sopul atunci cand determina o fiinta animalica, dupa o auditie, sau o vizionare a unui eveniment artistic, sa aiba retineri in a ridica palma asupra femeii lui... (asta, la un nivel minim!).
ca ne urmarim intre noi si ne apreciem unii pe altii... nu rezolva absolut nimic in curgerea dura a vietii.