pt supastar (= definitely one of the brightest users around)
iti pot raspunde asa cum am raspuns la o masa rotunda (!) in care se vehiculau cam ac. idei:
cei care sustin k filmul - si, prin extensie, arta - 'skimba societatea' (eventual, cum cred unii, 'rastoarna guverne') ii atribuie prea mult si prea putin; prea mult - pt k este evident k nici o arta nu face asta, si prea putin - pt k ar fi trist k o arta sa faca
numai asta. cum o spune & respune cosashu, citind nu mai stiu ce mare scriitor: pt 'mesaje', folositi posta!
arta, asadar, nu poate 'skimba' mare lucru (de aici, prostia lui mmoore cu 'fahrenheit'-u lui de kkt!), ea poate - si, uneori, face - altceva: sa skimbe felul nostru de a gindi, influentindu-ne sensibilitatea. k, apoi, noi insine, influentati de arta/arte, skimbam societatea - este partea a doua; dar nu obligatorie!
asadar, actiunea artelor este asupra indivizilor care li se expun. ele n-ar trebui sa ofere conbcluzii pt simplul motiv k, in ac. caz, actiunea lor este doar pe 1/4. ele pot, insa, cum spui tu, sa te faca sa te gindesti, sadind in mintea ta saminta intrebarilor.
arta nu este nici tratat de morala, nici predica, nici decalog.
atunci cind seamana cu una dintre acestea, nu este arta.
ea seamana mai curind cu un manual spiritual de tip DIY: u get the basics, & u have to reconstruct yr feelings from scratch.