View Single Post
Old 08 Apr 2006, 11:18   #51
gionloc
Guru

gionloc

Originally Posted by BeNnY:
cronicile alea extatice in care e laudat si "s-a nascut un autor..."

unde dracu si cine spune asta? (prin ce ziare si reviste, adica) :lol:

pai nici nu poate fi vorba de un autor pana nu face vreo 3 filme.. ca doar marcile stilistice si tematice, leitmotivele si toate emblemele care fac ca un artist de film sa fie numit autor (fie de la Andrew Sarris, fie pe partea anterioara lui, Cahiers de Cinema) se stabilesc si evidentiaza in creatie in timp...
nu asa, ca i se scoala unuia sa-l numeasca pe Giurgiu autor.
din pacate cred ca alaturi de o cultura solida (daca Giulika spune ca o are, in persoana nu l-am cunoscut) ii este caracteristica si buna crestere si bunul simt, iar in acest caz chiar acestea is vinovate in aceea ca nu a intors romanul in scenariu si nu a smuls din el tematica, cautand a o dezvolta dupa propria simtire... (cat mai) vicioasa!! (intr-un sens artistic, nu trivial).

precum zicea ALS, si eu am incercat, in primul mesaj lung de pe pagina anteriora, sa vad filmul in contextul productiilor autohtone, de aceea am cautat mai mult sa trimit catre ceea ce filmul isi propune sa arate si ceea ce arata in felul sau... iar in al doilea am cautat sa vad de ce nu reuseste sa convinga in felul in care alege sa prezinte cea ce isi doreste.

si eu mi-as dori ca mediocritatea filmica romaneasca sa fie reprezentata de productii precum MDL, dar se pare ca mai avem pana acolo. poate una doua generatii de regizori si o deschider inspre scolile cu traditie filmica din Europa - macar spre Franta, daca spre Danemarca nu e prea posibil...
nu ca scoala ar forma vana narativa in film.. mai repede o deformeaza, o domesticeste (precum orice scoala o face cu orice talent), dar acolo unde genialitate nu exista, poate scoala reuseste sa transforme interesul artistic in stiinta onesta de a pune-in-scena...
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif