View Single Post
Old 03 Apr 2006, 07:04   #287
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

1. kestia cu tribu - supastar a ginit-o super - era raspunsul 'natural' la o bazaconie supranaiva precum 'spectator pur'... there ain't such a thing anymore! not in my postmodern backyard!! decit daca te duci la gradinita, printre infanti care n-au vazut in toata frageda lor viata nici o imagine filmata. cum s-ar zice, inteleg nostalgia dlui bulu pt un 'eden cinematografic', dar e o utopie retrospectiva...
2. da, poate k am exagerat cu metafora gradinaritului - mai ales k a provocat comentarii dezamagitoare de tip l'arroseur arrose (asta apropo de copiii de gradinita!)... am vrut sa sugerez deosebirea dintre 'creatie' (= natura) si 'comentariu' (= cultura), dar probabil k ar fi fost mai bine sa compar ac. criticului cu aceea a unui botanist.
3. kiar ieri, dupa ce am postat cele de mai sus, l-am vazut pe zanussi la jurnalul cultural spunind ceva de genul: 'numai minoritatile (= elitele) conteaza in cultura, masele nu fac decit sa urmeze...' da, stiu ce-o sa-mi serveasca dl bulu, zanussi e un reactionar, & so am i. dar, daca nu acceptam ideea de elita, ergo aceea de valoare, ergo aceea de 'bun' sau 'prost', nu vad cum te poti descurca in any circumstance! omul valorizeaza, this is what separates him from animals - or other humans cind dl airlight ma pune la colt pt k nu-mi place critica anglo-saxona, ma 'valorizeaza' drept 'prost', right? sau cind i se pare k aberez, or whatever... si nici dl bulu nu este atit de 'pur', atit de 'naiv' cum ii place sa creada dspr sine; sint 'titlurile mari' niste 'maimutareli ale criticilor'? well, try titlurile mici: daca ce spun eu e 'prost', demonstreaza k '15', 'femeia visurilor', 'raport despre starea natiunii', 'tancul' samd sint filme - ergo, titluri - 'bune'!
4. nu pot sa nu ma gindesc k, din pacate (but i can't help it!), mai tot ce spun este bruiat de persoana mea - antipatica multora... sint convins k, daca nu as proiecta aceasta 'persona' aroganta & agresiva, nu mi s-ar cauta atita nod in papura in ceea ce afirm: de aceea am vrut sa fiu doar un nick pe ac. forum!... de aceea mi-am dorit sa ma 'reinventez' in presa, preluind un pseudonim... but now it's too late.
5. last, but not least: ac. alergie la critici, ac. 'rezistenta' la comentariu, la reflectie in fond... mi se pare k se datoreaza (mai ales la noi, pt k in alte tari - civilizate, unlike ours - nu e asa!) statutului de 'nouveau riche' a artei filmului: artele 'nobile', asezate (vezi pictura, literatura etc) nu au ac. complex - dimpotriva, they welcome reflectia asupra lor...
ma gindesc serios sa 'migrez' spre zone artistice mai primitoare, care kiar apreciaza efortul.
PS n-as fi eu daca n-as fi pedant, so... dle bulumulu, am o mare rugaminte la matale: daca nu stii franceza, citeaza din engleza, germana sau ce limba oi mai fi stiind matale! pt k 'a la naturelle' e o atrocitate lingvistica, nu exista asa ceva! try, next time, au naturel. multumesc pt intelegere
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif