View Single Post
Old 30 Mar 2006, 21:58   #4348
notorious
NBK

notorious

match point (--7/10)

so, how shall i put it ?... eu nu cred ca problema lui 'match point' este, dupa cum aminteau unii, ca este un allen 'auto-alienat' (or smth), ziolat in cariera regizorului. este si normal, de-a lungul deceniilor allen a evoluat, s-a transformat, si asta observ si eu care nu am vazut chiar atat de multe allen-uri ! adica, de la tanarul care arunca frenetic cu glume (partial sarcastice, partial sucit-marxiene) in stanga si-n dreapta ('love and death', 'sleeper') sau isi exorciza nebuneste frustrariile/nevrozele pe ecran ('annie hall') in anii '70, la mai coerentele si mai precisele 'manhattan', 'zelig' s.a. si la riguroasele si maturele 'crimes and misdemeanors' si 'husbands and wives' in anii '80-'90 - este un drum destul de lung ! omul are acum 70 + de ani, iar maturitatea si varsta aduc schimbari de perspectiva. ca la eastwood, schimbarea inseamna coborarea in canalizare, de unde nu se mai vad decat waste material, e alta kestie...

nu, cred ca 'match point' nu e un allen 'alienat' sau altceva, e pur & simplu unul mai matur. e foarte bine realizat - muzica, absenta aproape cu desavarsire si imaginea dau filmului un realism aproape frust. pt un moment, chiar simti fiorul, pericolul ce pandeste fiecare cotitura viata personajelor, jocul lor amoros nu mai este privit cu detasarea si cinismul dintr-un, sa zicem, 'manhattan', ci este periculos si nelinistitor. nu tocmai w.a.-ian, intr-adevar, dar ar fi fost o schimbare buna !

PROBLEMA e alta, este copy-paste-ul la nivel narativ din precedentele allen-uri MULT mai reusite. ideea personajului ce se indragosteste de iubita celui mai bun prieten (eh, ma rog, aici e viitorul cumnat) vine gonind din atotpomenitul 'manhattan', dar cel mai serios C/P vine din filmul meu favorit de la geniul american, dupa cum deja sacaitor mentionez, 'c & m': tipul vrea sa-si omoare amanta care ameninta sa dea in vileag legatura lor, filmul concentrandu-se pe criza de cinstiinta a personajului prncipal and so on... nothing new. daca venea inainte de 'c & m' era mai mult decat ok, dar asa...

dezamagire. profunda.