ontopic:
Proof.
Va zic acum cat e proaspat.
I went out cold. Nu stiam nimic despre film sau despre cei implicati in el. Cu Hopkins si Paltrow cumintei unul sub celalalt, afisul arata promitator, but so did the last year's pile of dissapointments.
Pe urma am vazut cine l-a facut - john madden- si am ridicat si cea de-a doua spranceana.
Mi-a prins bine, pentru ca e pozitia faciala perfecta pentru a recepta corect inceputul filmului.
Primele 20 minute sunt atat de bine scrise, incat mi-am ridicat instantaneu palaria catre miramacÂși, in semn de respect tacut pentru directia in care au luat-o o parte din fondurile lor pe anul trecut.
Pe urma am inteles.
It's a play. It has to be a play (si nu va povestesc satisfactia cu care am verificat pe afis afara, la iesire). Dar decizia de a 'filmiciza' o piesa - caci asta e in esenta ce am vazut asta-seara - e laudabila, caci i s-a dat probabil cea mai corecta distributie posibila. Nu numai ca functioneaza excelent ca si cast, dar e si singurul fel posibil de a potenta povestea pana la proportiile unui film.
Caci aceasta e smecheria anului de la madden. Nu contest acum camera eficienta, cu angulatii pe care povestea se sprijina elegant, nici taietura in zig-zag, flash-back-and-forward, marind miza si ajutand caracterizarea, nu ca n-as fi vazut o scenografie functionala sau costume pe personaj si nu cred ca n-am sesizat un scoring aproape ca un personaj invizibil, subliniind si ajutand subtil dezvoltarea dramatica, dar toate astea au fost dozate cu exact atata discretie cat era necesara pentru a lasa doi actori mari sa isi duca filmul unde trebuie.
Asta e motivul pentru care un tip altfel talentat, (gylenhaal, sper ca am scris corect) pare ca se straduie continuu si reuseste doar sporadic sa ajunga la nivelul celor doi meseriasi.
da, e un spectacol de interpretare asa cum rareori ni se ofera pe ecran lat, in care conteaza mai putin povestea ci felul in care e tradusa ea in emotii, un spectacol tolerat, ba chiar incurajat as zice de ochiul de cinemaniac batran al lui madden.
asa ca miscati-va torso-urile agale si mergeti sa vedeti "Proof", inlocuitorul oficial al unui bilet undeva in fata, in primele randuri la the London Royal Theatre.