n-am vãzut The Squid and the Whale pentru cã n-am reuºit sã-l gãsesc pe nicãieri (l-a vãzut cineva?), aºa cã o sã mã pronunþ în privinþa celorlalte 4:
Syriana. nu pricep ce cautã la categoria 'scenariu original' aka 'written directly for the screen' cînd scrie clar la sfîrºit 'based on a novel by...', deci e ecranizare. aºa cã nu prea am ce sã discut. e interesant cã are multe planuri paralele (care în sine nu diferã mult de genul Mission Impossible sau alte filme cu subiect politic/spionaj etc) ºi multe locaþii. dar nimic genial.
Good Night, and Good Luck. m-am sãturat de subiecte politice. e prea monoton ºi fãrã complexitate artisticã. minimalist ºi sobru.
favoritele mele:
Crash. un scenariu impresionant cu un subiect foarte uman, fictiv dar inspirat de trãire realã (cel puþin aºa se vede), nu e vreo fãcãturã. formatul e cam pe linia Short-Cuts-Pulp Fiction-Magnolia-Happiness, fãrã a putea fi acuzat de vreun plagiat. sublim.
Match Point. am mai scris despre el. foarte atipic pt Woody, angoasant ºi un final de milioane ºi legãtura care se face cu prima secvenþã a filmului. scenariu simplu ca structurã, dar genial. e filmul meu favoritul din competiþie dar fiindcã nu a fost nominalizat la Best Picture ºi regie, ci doar la scenariu, sper sã-l ia.