View Single Post
Old 20 Feb 2006, 03:56   #1
silver_boy
Guru

silver_boy

Brokeback Mountain

Sunt anumite filme pe care le simþi aidoma unui parfum, de care te îmbibi, care-þi intrã în straturile sufletului aºa cum stropii unui parfum se amestecã în textura hainelor, devin una cu ele.
Brokeback Mountain e un astfel de film.

Însã aºa cum pentru un parfum de calitate trebuie sã ai "nãri", o educaþie olfactivã capabilã sã discearnã genuinul de surogat ºi pentru Brokeback Mountain îþi trebuie un "ceva" care sã-i facã decelabil mesajul. Probabil un minimum de educaþie sentimentalã.
De fapt, ca sã-þi placã filmu ãsta trebuie sã þi se fi întâmplat o singurã chestie. Un lucru dezarmant de simplu: sã fi iubit, autentic, barem o datã! Iar persoana aia (dintr-un motiv s-au altul) sã înceteze subit sã mai existe în viaþa ta.
Chestia asta nu þine nici de homosexualitate, nici de lesbianism.
Nu þine de "sex".
Nu trebuie sã fi homosexual ca sã-þi placã Brokeback Mountain. Dupã cum, tot aºa de bine, nu trebuie sã fi heterosexual ca sã-þi displacã.
Trebuie doar sã... fi "trãit" puþin, sã fi iubit o vreme.

Ce mi-a plãcut la Brokeback Mountain a fost , înainte de toate, lentoarea lui. Printre atâtea poveºti care curg cu repeziciune, printre zeci de imagini pestriþe ale unor filme care te ameþesc, Brokeback Mountain pare cã "stã". Cadre leneºe, bucolice, înþepenite pe acelaºi fundal ca de ilustratã: un munte, o pãdure, o apã...ºi ei doi.
Mi-a plãcut mult filmul ãsta in care am "vãzut" just love ºi nu "homosexualitate penibilã".
Ang Lee n-a fãcut altceva decât sã spunã altfel acelaºi lucru :

"Oamenii se îndrãgostesc. Punct. Este o poveste universalã pe care am vrut sã o spun ca pe o poveste de dragoste."

Un film de nota 10.

:" He was a friend of mine...He was a friend of mine"