View Single Post
Old 16 Feb 2006, 11:22   #27
Anonymous
Guru

Anonymous

Originally Posted by herbert:
cel mai slab (stupid, tezist - cum ar spune BeNnY) din lista este Crash.

in sfarsit l-am vazut si eu. asadar: NU, nu mi s-a parut tezist. poate ca este mai declamator in ce priveste rasismul chiar si decat 'american history x' (care NU mi-a placut), dar nu face greseala de a imparti lumea in 'buni' si 'rai', in 'justi' si 'infractori' sau cum mai vrei tu. si presare destula indoiala in sufletul spectatorului in privinta asta ca sa-l lase sa ia singur atitudine: aici, negrii sunt si gunoaie, si oameni cu o reala sensibilitate si cu drame ca ale oricarei alte persoane (ex personajul lui don cheadle); albii, la fel. exista rasisti, la fel cum exista toleranti, iar ironia sortii fata de cei din urma (desi grosolan ilustrata prin personajul lui ryan phillippe) te duce cu gandul. practic, omul este rau, asta ar fi, sa zicem, the point. demonstrat pe ocolite.

dar sa nu ma ambalez: nu, filmul nu prea m-a incantat per ansamblu. daca in prima oara il priveam cu ochii cat cepele, o poveste realista, convingatoare, solida, pe care o traiam intens, pe urma nu stiu cum naiba se dezumfla. nu stiu cum ar fi aratat, pana la urma, pelicula lui paul haggis daca 'realitatea' pe care o zugraveste el ar fi fost mai saraca in 'coincidente': daca sotia regizorului nu ar fi fost salvata din masina zdrobita tocmai de politistul care a molestat-o cu o zi inainte, daca hotul negru nu ar fi fost luat cu autostopul tocmai in masina politistului alb in sfarsit scapat de partenerul rasist, daca in dubita furata de complicele sau nu ar fi fost inghesuiti (eh, surpriza!) niste chinezoi clandestini, daca politstul negru nu ar fi dat atat de 'incidental' la locul unei crime peste cadavrul fratelui sau si multe, multe altele. 'unele' atat de trase de par (impuscarea fiicei lacatusului) incat iti da senzatia ca te uiti la 'the bold and the beautiful'. evident, tusa realista se pierde printre exagerari si neverosimilitati gogonate.

un film ok, MULT supraapreciat.

p.s.: dar o scena de la final mi-a placut ! eliberarea chinezilor pe strazile los angeles-ului. 'this is america !', le spune un personaj. de o ironie stralucita.
Anonymous is offline   Reply With Quote sendpm.gif