am vazut mai multe filme in ultima vreme. ultimele 'valabile' ar fi:
brokeback mountain - care, cum opina si cineva de mai sus, mi-a placut mai putin decat ma asteptam. sa incepem cu ce m-a deranjat: ca actiunea treneaza prea mult in unele momente, ca de multe ori cade in detaliu frivol - asta ca solutie de a crea atmosfera de sexualitate dintre cei doi (ca ledger sa spala in curu' gol in spatele lui gyllenhaal, ca gyllenhaal se usureaza intr-un tufis in spatele lui ledger), ca , una peste alta, nu am trait senzatia unei povesti de dragoste ATAT de profunde cum ne anunta chiar tagline-ul: 'love is a force of nature'. i don't know why, pur si simplu ! :huh:
dar 'brokeback mountain' ramane, totusi, cel mai bun film pe care ni l-a adus oscarul dupa 'american beauty', chiar daca incomparabil SUB mentionatul (presupunem ca are deja oscarul in buzunar, adica !). in primul rand, prin doua demitizari (pretentios, nu?) al unui element pana nu demult (cel mai mult in anii '60, cred) de mandrie nationala pt americani - viata de cowboy: una, sa zicem, 'practica', vis-a-vis de viata in sine, descriind-o fara menajamente si cu co@ie (de care, per ansablu, filmul nu duce lipsa !); a doua, una 'simbolica', personajul-cowboy fiind sinonim cu virilitatea si heterosexualitatea.
in al doilea rand, pt ca devine mijlocul de confirmare a talentului a patru actori tineri: daca gyllenhaal ne-a convins in trecut cu 'donnie darko' sau mai recent cu 'jarhead', ledger e o surpriza de zile mari (durul si introvertitul ennis del mar este, de departe, cel mai un rol al carierei). apoi, mai este 'printesa' ann hathaway, insa, cred eu, rolul filmului il face michelle williams in calitate de 'nevasta disperata' (mie mi-a venit destul de greu pana sa o si recunosc ! - n-o stiam decat din 'halloween: H20').
8.5/10
roma, citta aperta - probabil cel mai bun film al neorealismului italian (da, abia acuma il vad !) dupa 'bellissima' (visconti ramane favoritul meu) si 'ladri di bicciclete'. merita vazut macar pt inepuizabila magnani (chiar daca, din nou, sub rolul din 'bellissima') sau pt scenele de realism frust, culminand cu insuportabila tortura din final !
10/10