Aseara am bagat un The Miracle Worker ('62):
Impressive! Este ca o piesa de teatru doar doi actori (de altfel este si facut dupa o piesa de teatru).
Premiat si nominalizat pana peste cap, are si 2 oscaruri (cele doua actrite in jurul carora se contureaza povestea)
Este povestea unei fete cu deficiente de vorbit si auzit, care preimeste ajutor de la o guvernanta (si ea cu trecute probleme asemanatoare). Pe tot parcursul filmului asistam la o lupta de convingere intre cele doua personaje principale, un fel de unu hais si altu cea.
Cele doua personaje isi creeaza o lume a lor, pentru ca in final sa deschida portile pentru acces exterior, relatia lor evoluand precum trecerea de la cuvant la materie, in sens propriu.
O drama in adevaratul sens al cuvantului, infatisata cu mijloace specifice vremii: sunet puternic, solemn, joc aidoma celui de teatru pentru actori, replici din carti, etc.
Mi s-a parut interesant faptul ca exista un remake din '79, in care Patty Duke (fetitza din versiunea din '62) interpreteaza rolul guvernantei. Ar fi interesant de vazut, dar mari sanse nu cred ca exista, filmul fiind pentru televiziune, nu o sa apara in viata lui pe DVD..., poate peste vreo 50-60 de ani, la sectiunea remakuri clasice, pe TCM, who knows...
8/10