View Single Post
Old 18 Jan 2006, 00:37   #3735
BeNnY
Guru

BeNnY

Grizzly Man - 7/10

Documentarul lui Herzog despre cum a trait Timothy Treadwell 13 veri cu ursii in Alaska si cum in a 13-a vara a fost omorat de un urs - el si prietena lui, dar ea e mai putin importanta. Tipul asta putea fi descris - in general - ca un ratat, un alcoolic si un narcoman care incepuse sa faca ceva afaceri ilegale marunte dupa ce a avut un soc ca Woody Harrelson a obtinut un rol pe care-l voia el. Apoi tipul face o supradoza si decide ca vrea sa se imprieteneasca cu ursii. Si in cei 13 ani de imprietenire cu ursii devine din ce in ce mai alienat de societate si din ce in ce mai apropiat de ursi, exprimand foarte clar ca ar vrea sa fie un urs si ca ar fi foarte impacat cu gandul sa moara printre ei.

Filmul lui Herzog este despre cat de deziluzionat este omul asta si spune clar ca era nebun, dar ceea ce mi-a placut a fost ca nu il critica, ci o spune cu o oaresicare admiratie. Apoi, e frumos pentru ca incepe cu moartea lui si dupa aia arata imagini in care asta zburda pe campii verzi printre ursii foarte mari si foarte maro. Si ca nu ii e frica sa arate pe cineva care spune "He had it coming, he got what he deserved". Pe masura ce filmul se desfasoara, tipul innebuneste din ce in ce mai tare si repeta incontinuu ca guvernul ar trebui sa-i fie recunoscator pentru ca el apara ursii astia - nu se stie de ce-i apara, la un moment dat Herzog ii ia un interviu unui tip care zice ca, tocmai, nu sunt braconieri in zona. Insa personajul, din pacate, nu mi se pare destul de significant ca sa se faca un film despre el. Avand in vedere trecutul lui cat se poate de subred si avand in vedere ca asta a decis sa fie bear-lover tree-hugger dupa ce aproape a murit, pur si simplu nu cred in dragostea lui pentru ursi si pentru ce mai era pe-acolo. Cred ca e pur si simplu un refugiu din societatea care l-a refuzat si l-a dat afara si chestia cu "apara ursii" imi pare mai degraba ca se apara pe sine. Iar asta imi demonteaza personajul si il lipseste de orice fel de credibilitate si astfel il face mai degraba neinteresant, cel putin in ochii mei, pentru ca indivizi care o iau razna in genul asta sunt cu sutele. Apoi filmul este mult prea lung si pe alocuri plictiseste si lipsit de personajul asta ramane doar cu... sugestia ca exista o bariera foarte mare intre oameni si animalele salbatice. Da, exista. So what?

Pun pariu c-o sa ia oscar.