intolerance: love's struggle through the ages este un op monumental de anvergura, cu un subiect de o amplitudine nemaiatinsa si cu niste tehnici de montaj revolutionare (monajul paralel, inventat cu 'birth of a nation', intre povestile aparent lipsite de legatura). un regal de film mut de trei ore.
evident, eu nu am rezistat mai mult de 60 de minute.
bride of frankenstein face un nou pas in domeniul horror-ului kitsch cinic. daca actorii te fac sa razi cu lacrimi (colin clive e de oscar, domn'le !), si mai penala e scena de debut, cu un dialog imaginar intre mary shelley si lord byron. :lol: horror poetic, mah...
dar, slava domnului, am compensat cu un stralucit polanski. le locataire incepe ca un experiment kafkian si se transforma intr-un horror macabru. in prima parte, totul ii functioneaza de minune lui polanski (aici, si actor principal): dialogurile absurde, personajele memorabile, e ca si cum s-ar fi pus pe studiat kafka, ramanand cu cele mai abrupte scene in minte. teoretic, ce se-ntampla ? polanski se muta intr-un apartament modest parizian, a carui precedenta locatara s-a sinucis aruncandu-se de la fereastra. sadic, regizorul-actor lasa mici 'detalii', urme ale mortii femeii (pavilionul de sticla spart al magaziei deasupra careia a cazut) ca sa sugereze amenintarea mortii.
dupa o ora-si-ceva, filmul devine un horror grotesc intens, in stilul stralucitului 'repulsion', nu la fel de sinistru, dar, pe alocuri, mai socant ! pe masura ce personajul principal realizeaza ca vecinii (extrem de ostili) vor sa-l transforme in raposata doamna choule, delirul sau se accentueaza, de unde o serie de scene horror dure: un cap sarind ritmat intre sol si fereastra bietului domn trelkovski (acesta e personajul nostru), aparitia fantomatica a dnei choule bandajata din cap pana-n picioare etc. pacat ca trecerea intre genuri e prea denivelata, neputand sa spui sigur unde anume incepe delirul personajului, insotit de ideea lui ca incearca sa fie 'unit' cu vechea chiriasa. ma rog, nu le poti avea pe toate.
9/10