Din cate am vazut eu in cazul lui PJ admiratia pt un anume material orginal, atat in cazul LOTR, cat si KK, se transcrie in redarea fidela a esentei materialului respectiv si din respectarea pe cat posibil a firului narativ-si la LOTR asta nu a fost intotdeauna usor de facut. La Spielberg, in War of the Worlds primeaza demonstratia, tezismul-cam la fel ca in toate filmele lui: uite ce se intampla daca....sau vezi daca a fost rau sau bun ce s-a intamplat?....Spielberg are vocatie de bunicut moralizator, ceea ce nu e in totalitate condamnabil, mai ales in AI sau ET chiar nu m-a deranjat-family movies deserve some "drama". Dar per total, respect mai mult pe cineva care nu imi scoate ochii cu punctul sau de vedere-as in theoretical position, ci imi ofera punctul de vedere transcris in realitatea practica a filmului si atat, lasandu-ma pe mine sa trag inferentele etice, istorice, filozofice.
Ma intreb de ce "copilul" din Cameron nu o fi salvat Titanicul de la scufundare? ....Ca era un vapor dragutz si Leo era tanar si il iubea femeile...ce poti sa-ti doresti mai mult?