View Single Post
Old 18 Dec 2005, 10:38   #4
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Pärerea 2.

Sunt de acord cu Mala în principiu, dar de data asta cred cä exagereazä putin (mä rog, exigenta ei e cunoscutä) sau, mai bine zis, e cam "pe lângä" subiect. N-am observat în film genul de "timp real" pomenit de ea, folosit bine sau räu - dimpotrivä, existä destule elipse care comprimä actiunea. Insä înteleg cä lentoarea povestirii, si mai ales lipsa unei mize consistente, pot crea o asemenea impresie.

Acum, la obiect:
Nu-i räu deloc, ca prim film (cum am citit în blogul lui Stefan cä e), sau ca "exercitiu". E bine tinut în mânä, filmat cu sigurantä si discretie, montat inspirat si corect. Unele mici stângäcii, pe ici pe colo, pot fi trecute cu vederea (de exemplu: se-mbârligä racordurile de directie, de câteva ori; desi e clar cä voi ati urmärit un montaj mai neortodox, mai voit haotic, are si äla anumite reguli).
Principala problemä e lipsa unui continut real. Dac-ar fi sä fim pretentiosi (ba chiar fe-fe snobi) ne-am repezi cä elucubräm cä "Antonioni", cä "alienare", "singurätate absconsä", "lipsä de comunicare", ietâcî, ietâcî. Nici vorbä de asa ceva, desi (din moment ce mi-au venit în minte!) e clar cä filmul poate TRIMITE (soväielnic) într-acolo (exemple: butonatul pe telecomandä färä sä vedem televizorul; lipsa S.M.S.-urilor; finalul în coadä de peste al interludiului cu Laura).
Lucrurile stau mult mai simplu - da, asa cum ati spus voi si pe blog, e vorba de un tip care-si omoarä aiurea timpul într-o noapte pentru cä n-are somn. Iar asta ne duce la fatala, ah! fatala întrebare: "Ei, si?" :huh:
Din päcate, impresia asta se confirmä în finalul complet ratat: a läsat-o pe Laura acasä, vine si el acasä, se pune pe canapea si se uitä-n tavan; prim plan; fade out.
Si ce-i cu asta?
Pe de o parte, structura filmului, asa cum o propune continutul, ar fi presupus plasarea secventei cu Laura mai pe la mijloc - pentru a crea un anume echilibru. DUPA AIA, era necesarä o "coborâre" proportionalä cu prima parte - si, obligatoriu, o concluzie; fie si doar implicitä sau sugeratä. CEVA trebuia sä se întâmple (desigur, în acelasi registru al "non-întâmplatului" care dominä tot filmul - dar tot trebuia)!
Da' hai cä mä lungesc. Devin pretios si pedant, pentru o joacä în care ati investit "juma de noapte de filmari, o juma de kil de cafea si o juma de dupa-amiaza dupa un somn bun pentru montaj. Toate astea intr-un weekend cu ceva timp liber." (citat de pe blog). Ei bine, joaca v-a reusit foarte frumos! Bravo! Vä asteptäm si cu ceva gândit cap-coadä si lucrat temeinic.

Later edit:
Na, cä s-a-mbulzit Airlightu', în timp ce eu scriam! Acum tre' sä mai adaug:
Originally Posted by Pitbull:
Sunt de acord cu Mala în principiu, dar de data asta cred cä exagereazä putin (mä rog, exigenta ei e cunoscutä)
Si exigenta lui Airlight e cunoscutä!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif