vãzut ultima jumãtate din The Serpent's Egg pe TVR Cultural. cel mai interesant film de Bergman. cu David Carradine (ex-actorul meu favorit de pe vremea cînd juca în Kung Fu) - am auzit cã ar fi singurul actor american distribuit de Bergman ºi joacã surprinzãtor de bine - ºi Liv Ullmann. se desfãºoarã pe timpul holocaustului. e color, are montaj mai dinamic, ceva violenþã (deºi elipticã uneori - nu aratã prim plan cînd neamþul îi sparge capul lu ãla, ci îl aratã doar plin de sînge dupã aia), vorbit în englezã (ºi puþin germanã). foarte tare monologul doctorului (cu niºte idei aproape post-moderne) de la sfîrºit ºi secvenþele cu experimentele arãtate. 7,8/10
se pare cã Bergman a fãcut ºi filme miºto de la un moment dat, dar probabil cã tocmai astea sunt subevaluate. alea lãudate de toþi mi se par niºte porcãrii.
apropo, cã mi-am adus aminte, am revãzut la tv Persona acum cîteva sãptãmîni. cam tot aceeaºi impresie ca la prima vizionare. devine interesant mai pe la mijloc doar. ce m-a deranjat a fost faptul cã e alcãtuit numai din conversaþii filosofice (interesante ce-i drept). vizual e foarte static, nu are mai nimic deosebit (în afarã de chestia cu prim planul cu jumãtãþile de cap de la sfîrºit nu mi-a rãmas nimic în memoria vizualã). putea foarte bine sã scrie un roman sau un eseu despre ce a vrut sã spunã, nu sã facã un film. dacã dialogurile ar fi lipsit, ar fi fost o nulitate. nu mi se pare nicidecum o capodoperã cinematograficã. pe ansamblu tot 7/10