View Single Post
Old 23 Nov 2005, 21:44   #3462
notorious
NBK

notorious

care-au fost ultimele filme pe care le-am vazut ? ah, da...

ikiru - nu stiu ce sa zic, dar de la kurosawa tot 'ran' si 'rashomon' mi se par cele mai tari. este, totusi, unul dintre cele mai frumoase filme despre moarte (ma gandeam sa scriu chiar pe topicul lui leonard), vazuta ca un factor care te scoate din apatie, mobilizandu-te sa mai faci un ultim lucru in viata. si 'povestea lui alvin straight' mergea ca pe aceeasi idee, desi acolo nu era vorba despre boala, ci despre batranete, despre sfarsitul lent al vietii. un film interesant structurat (initial, totul este povestit cu o voce auctoriala, urmarind obiectiv actiunile personajului central, watanabe, apoi, pt a reculege ultimele momente din viata eroului, se recurge la o insumare de perspective subiective, ale persoanelor cu care a intrat el in contact), care arunca o perspectiva amara fata de dezumanizarea functionarilor publici (desprinsi parca dintr-un roman de kafka !) si una si mai amara asupra scopului vietii (watanabe reuseste sa gaseasca acel 'ultim lucru', insa nu reuseste sa ii impinga din nepasare si pe colegii sai, care revin la statutul de functionari roboti...), dar mai ramane sa te impaci cu o serie de dialoguri cam rizibile si cu tonul povestii prea sentimentalist de pe ultima suta de metri...

9/10

der blaue engel - go, marlene, go ! :w00t: superb jucat.

8/10

flightplan - sau 'the lady vanishes' la inaltime... executia si acting-ul sunt corecte, dar ce ne facem cu un scenariu atat de gaunos ?...