Originally Posted by st3fan:
|
Ok, ok, ok...dar unde-i filmu?
|
Acolo unde am spus: în debaraua cu amintiri - adicä, unde NU MERITA.
Ai dreptate când observi cä avest proiect era, în sine, CASTIGATOR. Din iulie pânä la sfârsitul lui august, a crescut constant; un scenariu bunicel a devenit din ce în ce mai bun; o conceptie validä s-a conturat tot mai concret... Si, desigur, o ambitie practicä foarte curajoasä (filmarea pilotului) s-a fructificat la nivelul maxim pe care-l permiteau acele posibilitäti - si nu numai atât: mult PESTE ASTEPTARI.
Ceea ce s-a întâmplat începând de-atunci, din ultimele zile ale lui august, nu mai tine de cinema, ci de psihologie. Existä un fenomen identificat de psihanalistul francez René Laforgue ca "sindromul esecului" - se manifestä în diverse feluri, dar în cazul de fatä avem de-a face cu urmätoarea formä: unii oameni pur si simplu nu sunt pregätiti psihic pentru reusitä, ceea ce-i face ca, din momentul când sansele devin substantiale, sä si le saboteze singuri, în mod subconstient; cauzele pot fi multiple (teamä, complexe de culpabilitate, etc., etc. - n-are rost sä le dezvoltäm aici).
Stiu cä ceea ce spun pare tras de pär si, poate,
"presumptious", dar adevärul e cä am multe date care nu pot fi fäcute publice aici (e-mail-uri, chat-uri, etc.) care confirmä diagnosticul: proiectul a fost condamnat din momentul când autorul lui a glisat în tendinta subconstientä de a si-l ruina singur. Si cum scenariul fusese înregistrat legal pe numele ambilor autori... nu l-a mai putut salva nici Dumnezeu din ceruri.
Asta dä un räspuns si la ceea ce a precizat Silver deasupra: sigur cä el n-a distrus proiectul din "rea vointä", si probabil cä si "orgoliul" e o explicatie prea simplistä; l-a distrus din motive subconstiente mai complexe chiar decât ale lui Saturn când si-a devorat copiii; putem observa si ceea ce s-a întâmplat în continuare: n-a mai reusit sä scrie nimic, doar câteva propuneri ezitante pentru un cu totul alt scenariu (blocaj scriitoricesc evident!), dar insistä sä respingä fosta variantä si sä trimitä aceste crochiuri soväielnice la concurs (în e-mail a si declarat cä preferä sä piardä, dar "pe barba lui", decât sä câstige pe barba noasträ, a tuturor celor care l-am ajutat.) Vorba aia, "a-ti da singur foc la valizä", sunä ca o glumä, dar nu e!
Mä gândeam azi cä, în cazul copiilor, legea prevede "decäderea din drepturile pärintesti". Oare va veni o vreme când o lege similarä va proteja si operele de artä? Noroc cä Van Gogh si-a täiat numai urechea - dar ce-ar fi fost sä-si ciopârteascä si pânzele...?