Bazându-se pe propria lor experientä, deja apreciabilä, atât
Nae cât si
Bagheera au dreptate, fiecare pe câte o parte - desi afirmatiile lor par oarecum diferite. Fatä de ceea ce au relevat ei, ar mai fi de precizat si urmätoarele:
Procesul de formare profesionalä a unui scenarist e mult mai laborios si complicat decât al oricärui alt creator artistic (prozator, eseist, poet, pictor), fiind comparabil mai degrabä cu al dramaturgului, arhitectului sau compozitorului de muzicä simfonicä. El se jaloneazä pe urmätoarele directii:
- TEORIE: studiul aprofundat al unui mare numär de lucräri specializate, de la bazele dramaturgiei cinematografice pânä la tehnicile genurilor specifice (comedie, sitcom, thriller, policier, etc.).
- PRACTICA: aplicarea sustinutä si esalonatä pedagogic a diverselor reguli de compozitie si expresie, de la cele mai generale pânä la cele mai detaliate, pe parcursul mai multor scenarii.
- INTERACTIVITATE: confruntare constantä cu alti factori (colegi, profesori, producätori, etc.), pentru impulsurile necesare corectiilor proprii procesului de
trial and error.
Ca atare, o asemenea evolutie presupune:
- un timp mai îndelungat (de ordinul anilor);
- un numär mare de scenarii diferite.
Pot da si eu câteva exemple personale: atât în facultate, cât si ulterior, când am început sä scriu scenarii pentru casele de filme, am trecut printr-o serie de scenarii foarte slabe, fiecare având doar câteva calitäti potentiale si în rest multe imperfectiuni (chestie pentru care m-a "ajutat" si calitatea celor mai importanti factori umani cu care mä confruntam: Carabät, un excelent teoretician, era clei la practicä - nu reusea sä dialogheze viu si creator cu studentii; Bostan si Nichitus, douä excelente impostoare, erau bâtä si la teorie, si la practicä; producätorii din acea vreme, excelenti politruci, erau tufä la estetica cinematograficä).
Incercati sä aplicati cele de mai sus cazului de fatä si (cum se spunea la sedintele de partid), trageti concluzia.
P.S.
Chiar în timp ce scriam mesajul ästa, mi-a venit pe Shareaza scenariul la
"Forrest Gump". 
Romanul, partitura muzicalä si mp3-urile mi-a venit acum câteva zile. Le vrea cineva? (Precizez cä romanul e în varianta
polonezä. 
)