View Single Post
Old 30 Oct 2005, 03:13   #3368
Nae
Dead Man Walking

Nae

Send a message via Yahoo to Nae
cateva scurte din Avant-Garde-ul german al aniilor 20.

Ruttmann - Opus 1,2,3 si 4
niste scurt-metraje care sunt complet animate. forme, siluete si miscari transpuse pe pelicula, si facute in asa fel incat sa provoace un sentiment. inafara de partea a 4-a, nici unu nu este convingator. Opus 4 insa reuseste sa fie foarte dinamic, si sa comunice o ideie coherenta.
totusi, incercarea de-a transmite o ideie rpintr-o singura dimensiune, folosind mediul cinematografiei e genial. 8/10
Ruttmann - Falkentraum
revazut. animatia din "die Nibelungen a lu' Lang. facut in acelasi stil ca Opus, numai folosind niste forme mai intelegibile. oricum, o animatie spuerba 9,2/10
Ruttmann - Berlin: Symphonie der Grossstadt
un documentar de 30 de min despre berlin. felul foarte clasic de filmare, combinat insa cu elementele vizuale din filmele lui experimentale merge foarte bine, si arata excelent imaginea berlinului industrial.
inafara de asta, Ruttmann reuseste sa arate si dimensiunea culturala a orasului, si o combina cu stilul experimetelor din Opus. f. original, si f. impressionant.... (mi-a facut dor de berlin) 9,3/10

Pitschwer und Seber - Werbefilm KIPHO
o reclama pentru o expozitie din anii 20. frumos si interessant vizual este dubla expenure a peliculei, si felul in care au fost filmate cele doua imagini suprapuse. montajul este cam impiedicat, insa ideia este misto... ideia de-a face o reclama in felul asta peste o expozitie de KInematographie si PHOtographie mi-a placut 9/10

Richter - Rythmus 21, 23
doua animatii experimantale ca Opus-urile lu' Ruttmann, isna montate pe teme muzicale. nimic extraordinar, insa entertaining... 7/10
Richter - Filmstudie
o animatie fara sunet, care insa reuseste sa faca o analiza f. interesata asupra perceptii cinematografice. incepand cu forme classice ajunge sa "pacaleasca" cu formatul fotogramei, si cu ce este fotograma si ce nu... really nice, charming actually 9/10
Richter - Vormittagsspuk
un filmulet destul de amuzant, unde Richter incearca sa pacaleasca publicul prin shmekerii cinematografice "ieftine". totusi, pentru timpul alacred ca este foarte reusit, si cred ca merita vazu5t, macar pentru ideie. 8,5/10
Richter - Renner-Symphonie
un colaj vizual despre cursele de cai. folosind tehnica expunerii duble, filmul nu reuseste sa fie ceva "nou", dar reuseste sa-si spuna messajul. cam lung, destul de plictisitor 6/10
Richter - Inflation
din nou un colaj, isna care de data asta are o tema care poate fii exprimata mult mai frumos vizual prin tehnica vremii. ideia titlului este tema filmului, si corespunzator este si mesajul. frumos 7,5/10

Fischinger - Wax Exp.
felul in care a fost gandit filmul asta nu va fii inteles nici o data, pentru ca n-a fost terminat. totusi, in essenta, Fischinger filma de sus cum se topeste ceara pe o platforma dreapta... prin felul in care punea ceara, ea creea alte forme, si miscarea devenea complet diferita. misto. 8,9/10
Fischinger - Murratti
doua reclame pentru marca de tigari Murratti. geniale.
primul este un fel de parodie fata de filmele de propaganda ale lu' Leni Rifenstahl, facut foarte interesant, unde tigariile defileaza, danseaza, si fac in numere mari, paradele naziste... numai sigur, cu mult mult mult umor. 10/10
al doilea un pic mai direct, cu sute de tigari care zboara dintr-o parte in alta, care scriu chestii dragute, si care-si transmit mesajul... Raucht Murratti!!! (and damn, i wanted that cig) 8/10
Fischinger - Kreise
un pas in directia animatiei color. multe cercuri, montate pe teme muzicale, care se transforma, care apar si dispar, care cresc si care la sfarsit umpla tot ecranul. nice 6,5/10
Fischinger - Komposition in Blau
genial. perfect.
o animatie folosind obiecte3 dimensionale, puse pe un fundal albastru... o miscare foarte bine ritmata, cu compozitie vizuala, si plina de umor. .. n-am cuvinte
trebuie vazut... macar asta. 10/10
Fischinger - American March
mda. primul lui film facut in america. slabut.
folosind ca ideie culoriile drapelului american, el se joaca cu formele si idea asta, si face o mare laba trista... dezamagitor dupa "Komposition in Blau" sau reclamele "Murratti". 4/10
Fischinger - Motion Painting
titlul filmului asta de 10 minute, este exact ce-a incercat Fischinger sa faca toata viata... prelungirea vietii unui tablou prin imaginea de pe pelicula. genial.
folosind tehnica one-frame-shot-ului, el filmeaza timp de 9 luni (10 ore pe zi) cum picteaza un tablou, cum se schimba, cum creste, cum se dezlantuie, si cum moare, si pune ca tema muzicala si ca ideie pentru montaj muzica din Bach, Brandenburgisches Concerto Nr. 3.
impecabil. genial. 10/10

... cam astia au fost cei importanti, cu capodoperele lor.

Jakubisko - See You In Hell My Friends
oh, ce film. complet surreal, complet incoherent, insa cu o ideie si cu un mesaj superb, care chiar ajunge la public. imagini superb gandite, actiune incestuasa, si scene grotesti. un film pe placul meu...
totusi, din cand in cand prea greoi, si prea "apasator"... 9/10

Kurosawa - Rashomon
revazut. incantat din nou sa vad un film care povesteste o poveste din 4 unghiuri de vedere, unde camera si scenografia lucreaza impreuna perfect, si unde fiecare caracter este construit genial.
critica sociala ramane totusi ideia principala, iar felul in care este gandita scena judecarii m-i se pare ce-a mai perfecta, publicul fiind de fapt judecatorul.
un final care punctul pe i.
10/10

Kusturica - Black Cat, White Cat
revazut. hmmmm, ciudat, unu' care a fost la scoala mea a facut filmul asta... nice.
filmul e ok, insa nu-l vad nici de departe ca fiind capodopera lu Kusturica.
scene frumoase, caractere misto, actiune haioasa, atmosfera placuta... totusi, pentru mine filmul se rezuma la scena in care baiatul ii aduce fetei inghetata inotand.
8,5/10

Dreyer - La Passion de Jeanne d'Arc
oh my fucking god. ce film splendid. felul in care este filmat, felul in care este povestit, protagonista, dinamica, sensibilitatea... pana acuma am crezut ca Besson a facut bine cu Mila, insa comparandu-l cu asta.... e nimic.
un film splendid, care intra direct in favoritele mele. 10/10

Fellini - La Strada
revazut. this movie stays as charming as i knew it to be. Massina ramane o actrita geniala in ochii mei, iar Fellini un geniu. 9.8/10

Altman - Cookies Fortune
un film ciudat pentru regizorul asta. ma astepotam la altceva, si m-am simtit placut surprins de aceasa comedie calduta.
imagine si mis-en-scene frumos, si actori geniali. un script pus bine pe picioare care reaminteste de Tenesse Williams, cu caractere bine conturate, interpretate f. bine.
ce sa scriu... enjoyed it. 8/10

Coppola - Apocalypse Now REDUX
revazut intr-un fel... adica stiam versiunea veche, de care trebuie sa spun ca n-am fost impressionat. m-i s-a parut mult prea greoi, mult prea compact, mult prea metafizoco-transcedental... insa REDUX este mult mai bun.
prin durata expandata filmul devine mult mai aerisit, ideia devine mai clara, si discrepanta intre lumea "reala" si "brutala" a frontului, si existanta unui om este aratata mult mai coherent.
nu cred ca merita sa scriu ceva... chiar merita vazut, simplu pentru ca este un film construit bine, povestit bine, si impressionant (damn, that cow scene)... 10/10

night.
Nae is offline   sendpm.gif