Thread: Cinderella Man
View Single Post
Old 29 Oct 2005, 19:26   #11
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Sub genericul "Lui MinRep ii vine din ce in ce mai greu sa-si deplaseze fundul la cinematograf"...

-------------------------------------------------------------------------

Oarecum, "Cinderella Man" m-a dezamagit. Nu ca ma asteptam la prea mult de la Ron Howard, dar ma asteptam ca povestea lui James Braddock sa fie spusa cu mai multa sinceritate, cu mai multa daruire si fara atatea sentimentalisme, gen "You're the champion of my heart". Pe scurt, filmul mi s-a parut perfect din punct de vedere tehnic, antrenant pe toata durata sa, dar nu se simtea 'dragostea', totul parca iesea mecanic din mana unui cineast cu o experienta - e drept! - considerabila.

Dar fiindca aceasta mica nemultumire a mea pare sa fie in ultimul timp numitor comun al tuturor filmelor de la care am asteptari serioase ("Sideways", "Aalstra", "The Aviator", chiar si "The Life and Death of Peter Sellers"), am sa trec mai departe... Russell Crowe face un rol reusit - nimic spectaculor, e drept, dar aduce veridicitate si naturalete personajului. Renee Zellweger il completeaza acceptabil (iar mie nici nu-mi place tipa). Cat despre Paul Giamatti, acesta parca fura orice scena in care apare alaturi de Crowe (sau oricare alt membru al distributiei). Tipul ar merita o distinctie din partea Academiei, chiar si asa, pentru rol secundar. Craig Bierko face un Max Baer cam agresiv, dar perfect integrat, iar Bruce McGill este o prezenta feroce in pielea lui Jimmy Johnston (in cadrul in care el apare la meciul Braddock - Baer, cu ochelarii aia mari, mi-a amintit de Mitica Dragomir ).

"Cinderella Man" e un film facut dupa reteta... Miroase a film facut pentru Oscar, motiv pentru care si este facut de un regizor ultra-premiat, cu doua staruri care in ultimii ani s-au impus in listele de nominalizari. Insa - dincolo de orice pretentii am avut in legatura cu el - este un film pe gustul meu... surprinde o perioada care imi place, cateva momente frumoase din istoria pugilismului, este relaxant, iar secvenele de box sunt mai mult decat incitante... Marele atu al acestui film mi se pare alegerea unui erou principal care merita cu adevarat sa fie numit 'erou'. James Braddock este un sportiv de exceptie, care insa a depasit - in constiinta istoriei - statutul pe care i-l impunea ringur de box --- lucru surprins schematic in cele cateva cuvinte oferite la sfarsitul filmului.

8/10...
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif