Thread: Cinderella Man
View Single Post
Old 21 Oct 2005, 16:37   #1
st3fan
Guru

st3fan

Send a message via Yahoo to st3fan
Cinderella Man

Cinderella Man, in regia lui Ron Howard 9.5/10
I-am dat o nota mare, care nu ar trebui data din principiu nici unui film, pentru ca inseamna ca se apropie de perfectiune, de 10.Dar las totusi 9,5.Si acum sa ma justific, voi face schema cu plusuri si minusuri, ca e mai simplu.
+ uri
- Montajul!Da, da, da, un film in care montajul joaca un rol major.Pacatul cel mai mare in care ar fi putut cadea acest film ar fi fost ca in scenele de box sa dea impresia ca sunt luate din K1.Dar nu se intampla acest lucru, folosindu-se unghiuri subiective, cadre inclinate, flouri, flashback-uri,ralenti-uri etc., deci o gama foarte larga si variata de procedee care actioneaza cu succes asupra spectatorului(in mod pozitiv) si care fac deosebirea intre o transmisiune de K1 si o scena de film.Multi nu vor aprecia ritmul rapid si poate prea "piperat".Poate ca ar fi fost mai bine ca aceste secvente sa fie mai simplu filmate si sa se concentreze mai mult asupra povestii.Dar totusi, e vorba despre viata unui boxeur.Trecerile temporale geniale, prin travelinguri laterale si prin analogie se reuseau schimbari ale indicilor de timp intr-un mod deosebit de original.Am ceva impotriva cu momentele in care isi mai rupea omu' cate un os sau o coasta, imaginile cu gust de Matrix in care ii vedeam oasele la propriu mi s-au parut kitsch
- Russell Crowe si Renee Zellweger.Russell a reusit cu brio.Am citit pe undeva ca in timpul filmarii unui meci de box s-a accidentat si au trebuit sa amane filmarile un timp.Ideea e ca a jucat foarte bine, a reusit sa se transforme intr-un boxeur.Probabil ca acest lucru s-a datorat si faptului ca mai lucrase cu Ron Howard si la "A Beautiful Mind", deci aveau experienta in spate.Renee Zellweger, sotia personajului J. Braddock, este cea care confirma faptul ca "behind every great man stands a great woman".(desi nu este asa mereu, evident)
- Atmosfera, reactualizarea pe ecran a perioadei anilor '30 a fost creata cu succes prin muzica, decoruri, costume.
- Secvente deosebite, precum momentul in care Braddock era nevoit sa cerseasca la propriu de la cei care inainte castigasera bani de pe urma lui.

- uri
- Faze gen "dar daca nu mai poti sa lucrezi nu mai putem plati facturile!" (era evident).Si m-a mai enervat ca statea ca vaca acasa, nu facea nimic decat sa il astepte pe barba-su sa aduca bani.

Comparatie "Cinderella Man" - "Rocky".No way, pentru ca "Cinderella Man" sugereaza ceva si anume ca omul alimentat de situatiile limita prin care a trecut(in cazul de fata saracia,lipsurile) se va folosi de acestea precum "combustibil" pentru a reusi sa isi creeze un viitor mai bun.Asta face Cinderella man, cand ajunge in ring stie cu cine se lupta, stie asupra cui sa isi concentreze forta si loviturile pe cand in viata reala nu poate face acest lucru.Si nu il putem compara pe Silvestru cu Russell.Desi primul Rocky, facut prin '75, avea la baza cam aceiasi idee, si din cate imi amintesc, un film ok.Continuarile au fost rateuri.
Inca un lucru bun este ca nu se poate vorbi de "Cinderella Man 2", care poate ar fi stricat prima parte.Filmul merita un bilet de cinematograf.