View Single Post
Old 20 Oct 2005, 20:07   #3330
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Originally Posted by MinRep:
P.S.: venind vorba de "Procesul"... de prolog nu ziceti nimic?
D-apoi, cum nu?
Vezi cä-n Cafenea, la Cartea preferatä, am pus acu' câteva luni versiunea englezeascä dupä "In fata legii", de Kafka - definitely, my favorite Kafka short story! Atunci, în '74, când l-am citit la 2 Mai, tot "In fata legii" m-a atins cel mai mult! Ce satisfactie, un an mai târziu, s-o regäsesc în prologul filmului! Iar când fi-miu avea patru ani, i-am povestit-o mot-�*-mot într-o searä, la întoarcerea de la grädinitä. A doua zi, mi-a reprodus-o asijderea. A treia zi, "In fata legii" a devenit PRIMA prozä cititä de el cap-coadä.
Splendidä ideea lui Welles de a începe filmul cu ea, folosindu-se de primele cuvinte ale romanului ("...dupä o noapte plinä de vise agitate"; evident, povestirea e cosmarul quintesential al lui Josef K.). Conceptia acelui slide-show de gravuri sumbre, si felul cum e fäcut - toatä acea succesiune de usi, când päzitorul îl avertizeazä pe omul de la tarä...! Iar pe urmä, reluarea povestirii (la locul ei din roman), cu proiectarea acelorasi diapozitive de cätre preot, si umbra lui K profilatä peste ele - un superb arc dramatic si semnificativ! A contribuit mult, si asta, la cristalizarea viziunii mele asupra a ceea ce înseamnä CINEMA.
Pitbull is offline   sendpm.gif