Buna intrebare!
In cea mai... academica definitie, camp-ul este folosirea intentionata a kitsch-ului ca principal mijloc artistic (in context cinematografic). Astfel, "Moulin Rouge" e camp... RHPS e camp... Intr-un sens mai larg - si ca sa nu gresesc copiez definitia din "The Pocket Webster" - camp este definit ca commonplace, contrived or trivial actions presented so serious as to be amusing.
Acum, camp-ul nu trebuie confundat cu parodia, satira sau farsa, care - din punctul meu de vedere - definesc mai bine stilul celor de la Monty Python. E indiscutabila absurditatea scenetelor (sau a animatiilor lui Terry Gilliam), dar modul in care subiectele sunt tratate depasesc 'simplul' camp. In opinia mea, aici avem ceva un pic mai elaborat, incat umorul nu reiese din modul in care este prezentata o situatie, ci din situatie insasi, a carei absurditate isi gaseste corespondentul in realitate...
Totusi, Monty Python e cult, atat serialul cat si filmele, dar eu inclin sa spun ca nu e camp. Iar oricum, camp propriu-zis nu exista. Depinde cum interpretezi.
|