The Merchant of Venice regie Michael Radford Rolurile principale: Al Pacino si Jeremy Irons 8.5/10
Nu ma asteptam sa ca acest film sa fie atat de bun.M-am gandit ca apare cat de curand la cinematograf si probabil se va discuta despre el...Ei bine, am avut parte de o supriza foarte placuta.In primul si primul rand, Al Pacino este pur si simplu magistral in rolul de evreu.Nici Jeremy Irons nu se lasa mai prejos, acestia doi reprezinta stalpii filmului.Inceputul lasa impresia ca totul se va axa pe povestea de dragoste intre "fata din basme" la care vin printi sa o ceara de nevasta din toate cele patru puncte cardinle, si norocosul tanar din Venetia care ii va castiga inima...Apoi filmul ia o cu totul alta intorsatura, in prim plan aparand evreul si cel caruia ia imprumutat bani.Nu vreau sa intru in plot story acum, as strica surpriza pentru cei care nu l-au vazut.
Va starni unele reactii datorita modului in care este tratat evreul, mi s-a parut si inca mi se pare un film cu tenta anti-semita.(este o imaginea simbol din final, deosebita artistic dar mai putin moral, in care evreul ramane singur pe strada, inchizandu-i-se usa de catre cei din comunitatea sa).Pe langa aceasta tenta, il consider un film despre iertare, ingaduinta si nu in ultimul rand iubire, intre popoarele cu religii diferite.
Atmosfera de secol XVI al Venetiei este creata cu precizie, prin costume, decor, muzica, mici incursiuni in societatea desfranata, sublinierea conflictului intre evrei si crestini.Merita vazut, macar datorita prestatiei actoricesti.
|