View Single Post
Old 31 Aug 2005, 14:53   #3022
notorious
NBK

notorious

ho-ho-ho, am si uitat de topicul asta... f ocupat cu jucat 'zuma' (un joculet simpatic si obsedant) si citit 'razboiul sfarsitului lumii', am gasit, totusi, timp si pt filme. ultimele doua:

ordet, filmul preferat de la dreyer, zeul al cinematografului nordic. acum m-am convins ca fara dreyer, evident nu exista bergman: ceva foarte aproape de teatru filmat, desi ramane prin excelenta CINEMA (spun eu, care am ceva cu hibrizii teatralo-cinematografici - vezi 'closer', 'wait until dark' etc). realizat in proportie de 90% in acelasi stil cu 'day of wrath', ramane, totusi, mai bine construit si mai desavarsit din pdv estetic, chiar daca putin excesiv-melodramatic pe final. dar asta nu ar trebui sa conteze, atata timp cat melodrama la dreyer este un gen in sine... si (recunosc) nicaieri nu am vazut-o mai 'cosmetizata' ca aici.

al doilea era l'avventura, dar, neavand nici un chef sa-mi mai stric retina cu 'noul limbaj cinematografic al lui antonioni', am ajuns (de la 90 de minute incolo) sa ma uit PRIN ecran si sa ma rog sa se termine odata. ca si cu 'blowup'.