Originally Posted by nume:
Frate, imi pare rau, dar tre' sa te contrazic. Cel mai iubit .... e al doilea film privat din Romania, sponsorizat in totalitate de catre defuncta firma Electronum, prima afacere care a avut sediu belea pe Magheru dupa '89. Intamplator sau nu, cunosc povestea filmul, care datorita mult prea grijuliului D.R.D.F. (Directia Romana de Difuzare a Filmului - asa ceva) a avut premiera la Circul de Stat.
Primul privat romanesc este submediocrul Sobolanii rosii al sculptorului Constantin Codre, film pe care l-a platit integral din buzunar propriu.
|
Frate, nu MA contrazici, IL contrazici. BINEINTELES cä primul film privat din România este "Sobolanii rosii", al sculptorului, cascadorului si omului de afaceri FLORIN Codre. Nu era submediocru, era de-a dreptul NON-CINEMATOGRAFIC, desi avea unele calitäti - din päcate, jalnic de disparate, incapabile sä se reuneascä într-o entitate valoricä.
Tin minte cä, pe-atunci, mergeam des pe la Codre pe-acasä. Fiu-meu avea vreo patru ani si se juca mereu cu Tracus, uriasul dog danez al lui Codre, iar maicä-sa (a lui fiu-meu, nu a lui Tracus - nevasta mea de-atunci) era colegä cu nevasta lui de-atunci (a lui Codre, nu a lui Tracus). Dupä premierä, de bunä-credintä, m-am asezat cu Florin la o suetä, sä-mi spun si eu pärerea. Credeam sincer cä-l pot ajuta cât de cât...
Doamne, ce i s-a mai acrit privirea! Si, nici una, nici douä, a-nceput sä-mi povesteascä despre Douanier Rousseau si pictura naivä, cä vezi-Doamne, asta e el în cinematografia româneascä, adicä genialul lui film dä semnalul unui soi de "nou val", mä-ntelegi!
Päcat... Codre, în domeniul plastic, ESTE un artist. Spiritul lui artistic s-ar fi putut transpune si în cinema - dacä accepta sä se combine cu oarece profesionisti. (Nu neapärat cu mine, desi i-am dat un scenariu. Cu ORICINE care sä acopere partea de meserie.)
Si... ce interesant! Cine credeti cä-i sufla-n cur, fiindu-i principala "consultantä"? Cristina Corciovescu! Päi s-avem pardon, Cristinica mamä! V-au folosit la ceva fumurile alea? Ati mai fäcut ceva pe ecran de-atunci încolo? Si, cum spuneam, e päcat, mä fata tatii, e päcat, cä nu erati niste veniti cu pluta. Da' acuma, ce sä mai vorbim... Au trecut ani... si viata s-a schimbat...