View Single Post
Old 18 Aug 2005, 00:15   #144
silver_boy
Guru

silver_boy

Luptatorul de K1(plictisit,placid,intins pe spate, rontaind un pai) Ai auzit ?
Manelistu(intins si el,mamaligos, mangaindu-si burta) Ce ???
Luptatorul de K1abia vorbind,apatic)..Unu'..s-a luat de noi ?
Manelistu(moale ca un mexican in timpul siestei) Cine ?
Luptatorul(abia articuland) Unu'...
Manelistu(la fel de lenes) Cine ?
Luptatorul: Unu'...
Pauza.Meclele celor doi fixand fara vlaga tavanul.
Intr-un tarziu:Manelistu ca si cum si-ar fi amintit ceva: Auzi ...
Luptatorul (si mai tarziu): Aaa ???
Manelistu: Ai zis ceva ?
Luptatorul: Spuneam ca s-a luat unu' de noi ?
Manelistu: Unde ?
Luptatorul: Pe forum.
Manelistu: Pai de ce s-a luat?
Luptatorul: Habar n-am .Asta e meseria lui.
Manelistu:Lasa frate ..nu pune la inima..asa fac gaborii.
Luptatorul: Pai nu e gabor.
Manelistuai ce e ?
Luptatorul: E critic.
Manelistu: Frate, ti-am vorbit eu tiganeste ?
Luptatorul.Nu. De ce ?
Manelistu: Pai vad ca tu-mi vorbesti in limbi straine. Ce e ala "critic"?
Luptatorul: Criticul e ...un soi de luptator care nu lupta la nici un stil dar care le critica pe toate.
Manelistu(ridicandu-se intr-o rana, privind fix fata Luptatorului.tarziu de tot) Ce e ala "stil" ???
Luptatorul: Stilul e ...omu.
Manelistul( ganditor, clatinand din cap)Deci..criticu e stilu care e omu' care nu e gaboru' ..???
Luptatorul: Cam asa ceva.
Manelistu: Pai si ce zicea asta ..criticu...care-e-stilu...care-e-omu'...care-nu-e-gaboru'?
Luptatorul: Zicea ca ..tu nu esti personaj ba ?Ca n-ai mecla de personaj.Nici tu ..nici lingvistu ..nici metalurgistu'.
Manelistu( apasat) Iooo...cu metalurgistuuu ..si cu lingvistuuu ...ma rahatesc pe opiniile lui de gabor care nu e gabor. Asa sa-i zici .
Luptatoru: Pai si daca se supara ?
Manelistu: Daca se supara ma chemi pe mine ...
Luptatorul: Si daca nu se supara?
Manelistu: Daca nu se supara ...la ce dracu sa ma mai chemi?Tu ai impresia ca maneaua e o sarbatoare a fericirii sau cum ? Maneaua inseamna jale,frate, inseamna chin, inseamna suferinta, inseamna "suparare"..Eu sunt acolo unde e "supararea" Unde e supararea poc si eu.E omu suparat ma duc si-i lalai una de jale.
Luptatorul: Pai si nu devine si mai suparat ?
Manelistu: Ba da ..devine si mai suparat.Si-i mai cant una .
Luptatorul: Si nu devine SI MAI SUPARAT ???
Manelistu: Ba da..devine si mai suparat.Si atunci stii ce fac ?
Luptatorul: Nu.
Manelistu: ii mai lalai una.
Luptatorul: Pai si nu crapa de suparare.
Manelistu: Nu crapa.Ca-i mai cant una.Si cand ajunge aproape sufocat de suparare, la limita, in pragul dementei ..stii ce fac ?
Luptatorul: Stiu, ii mai canti una ...
Manelistu: Nu frate ..ii cer banii pe melodii. Pai tu crezi ca eu imi racesc gura degeaba ???
etc etc etc etc etc

well ...dear Notorious e drept ca deconstructivismul s-a bucurat intotdeauna de prestigiu ...Nu e nimic mai fascinant decat sa traiesti bucuria demonica a nihilismului. .Evident ca "sitcomul" pe care incercam sa-l aducem pe sticla nu e nici pe departe perfect.Te invit sa scrii tu unul mai bun.Oricat de superior ar fi, voi gasi totdeauna o bresa "amendabila" in textura lui. Te asigur.Daca nu o voi gasi o voi fabrica, caci asta face de multe ori "critica", se foloseste de un a priori pe care si-l ajusteaza in functie de "interese" .
Ce sa spun ? Noi nu credem sincer ca tipologiile, ideea de la care pleaca povestea ar fi un soi de creuzet in care se varsa indiscernabil surogate de personaje si intrigi anemice.
Ma oboseste exemplul cu Seinfeld(exemplu ca reper ultim, ca etalon) dintr-un motiv care tine de o ratiune a intregului.In logica eroarea asta poarta numele de paralogism.
Sa ne inchipuim pentru o clipa ca din Seinfeld n-ar fi fost filmat decat un singur episod: episodul pilot.
Nu stii de Seinfeld, el inca nu s-a cristalizat in constiinta ta, tipologiile inca n-au devenit ceea ce stim "acum " ca sunt, nu s-au dezvoltat.Ne aflam in fata unui episod pilot "oarecare". Ce ti-ar spune tie acel episod pilot "oarecare" si numai el ??? I-ai gasii "critici" justificabile, pertinente???
Sunt convins ca da.Cam in aceasta situatie ne aflam noi cu pilotul asta.
Inca nu ne-am desfasurat.Personajele abia isi intra in scena,intriga abia se naste.Dupa 10 episoade Seinfeld a fost aproape sa fie scos de pe piata.Era inca incapabil sa "vorbeasca" limba succesului, a valorii, a originalitaii, a tot ce a insemnat el.Producatorii au riscat si ...au castigat.
Nu stim daca sitcomul nostru are cu adevarat valoare. Nu stim daca vom reusi sa facem din el ce visam sa facem.Nu stim daca personajele, tipologiile, tema , supra-tema, intriga sunt ceea ce ar "trebui" sa fie(bytheway ..ce ar trebui sa Fie ???)
Stim doar ca ne dorim sa-l facem si ca in nimicnicia noastra, in "ignoranta" noastra "credem" in el .
Tu, ca tip de alta factura, in total dezacord cu ceea ce facem noi, ai dreptul sa scrii unul mai bun.Si mai manos. Una dintre cuceririle democratiei e dreptul la concurenta.Fara umbra de ironie, e posibil ca tu sa poti mai mult decat noi.E posibil ca in loc de "varza" care o facem noi, tu sa faci o mamaliga, un pastarnac,o macaroana...si iesind cu ea in supermarketul cultural, cum bine spunea un dilematic, sa-l vinzi mai bine,sa-l faci mai valoros dupa toate canoanele pe care o dau diferitele grupuri de prestigiu "valorii"
Dar inainte de a veni cu critici(sau barem dupa ele) vino cu faptul ala brut si nenorocit fata de care orice discurs, critica, sau filosofie e o enorma palavrageala.
Manelistu: frate ..da' te-ai montat, nu gluma ..
Scenaristul: Da ..cred ca m-am infierbantat putin ...
Manelistu: Vad ca te-ai si incruntat ..ia te uita ce ti-i se zbate pleoapa asta ..
Scenaristu: Da . m-am incruntat usor e drept ..
Manelistu: Incruntarea e un soi de preambul al supararii, nu ?
Scenaristul:..Da...se poate spune si asa
Manelistu:Atunci ia stai dumneata aicea jos, sa-ti cant ceva.
(luandu-l dupa umar) Dom'le noi tiganii avem o istorie a suferintei.Tu esti baiat destept ..te vad dupa incruntatura...i-a mai incrunta-te o data
Scenaristul se incrunta.
Manelistul catre Luptator: Mama ce destept e tipu ...cum spuneam noi sunt le origine migratori, stii ce sunt aia, nu ?
Scenaritul: Da ..nomazi
Manelistul: Exact. Nomazi.Azi aicea ..maine colo...ca, ma-ntelegi, dupa ce faci "fapta" tre sa dispari ... te duci in alta parte faci iara "fapta" dispari si tot asa ...
Scenaristul: si nu va mai intorceti niciodata la locul faptei?
Manelistul: Ba da ..uneori ti se face dor de fraieri ..si te re-intorci ..faci iara fapta ..uneori esti prins ..de critici de-astia care cu stilu care cu omu cu gaboru...si stii ce-ti fac cand te prind ?
Scenaristul: Banuiesc ca te baga la ...
Manelistu: Te baga ..da inainte sa te bage fac ce stiu ei mai bine .Te bat.
Astia daca asta e meseria lor , cum sa-ti zic io ..capata dexteritate..si te bat rau ..si tu suferi si devii suparat. Intri la bulau si-ti canti singur.Dar asta e floare la ureche ..chestia cu adevarata tragica stii care e ?
Scenaristul: CARE???
Manelistu: N-are cine sa te plateasca frate..n-are cine sa te plateasca