View Single Post
Old 16 Aug 2005, 22:46   #2923
16mm
Veteran

16mm

Send a message via Yahoo to 16mm
the silence (1963) [prior persona (1966)] 8/10

[apropo de o fost discutie intr-un fost thread,mi se confirma presupunerea ca-i foarte bine sa vezi filmele intr-o evolutie cronologica a regizorului si dupa o anumita structura, pt ca imi dai persona si apoi imi dai ce-a fost inainte and it all crumbles to pieces before my eyes]

ideea comunicarii pe diferite planuri (sexual, matern, social, etc.) antitetic cu titlul si nu chiar. metafore catre blocaj: tren, camera de hotele, camaruta de teatru, cadre inghesuite. claustrofobia pe care o simtim si noi si ester. duplicitate. ok. simboluri si subtilitati atent gasite dar nu tocmai bine organizate.

rolul majordomului mut/strain este genial, asemeni secventei tancului care-i deranjeaza somnul lui ester si totusi nu incape pe strazile mici. proiectie, context social-politic ignorat superb. (cele mai bune 20 sec ale filmului. memorabil). fotografiile cu sicriul si gesticulatiile majordomului catre o familie ascunsa apoi sub covor. s.a.m.d.

foarte misto translatia motivului dublului/maternului-divin-incestuos in persona trei ani mai tarziu (am un imens respect pentru bergman si Echipa lui. continuitate specifica unui om cu 9 copii parca, hehe).

totusi, the silence si winter light sunt sub asteptarile mele.

ps: paul delvaux insipiration
pps: scuze pt un mesaj lung. couldn't help it.