Originally Posted by notorious:
a dat domnul sa vad si eu (inregistrat pe video, piratat de pe tvr 1 joia trecuta, noaptea) ultima piesa care-mi lipsea de la coeni, the man who wasn't there. bucuros ca de obicei sa regasesc omagiile (de data aceasta, la noir-urile lui billy wilder, ca de exemplu personajul episodic pe care il cheama dietrichson, la fel ca pe sotul pacatos ucis de fred macmurray in 'double indemnity') si pastisele fratilor coen (prin sentimentul acela de dezolare care te cuprinde pe masura ce te atasezi mai puternic de personaje mi-a adus aminte vag de finalul lui 'the third man' al lui carol reid), impletit cu umorul tipic marca 'coen bros.', sec, negru si cinic (vezi personajul francezului de culoare). desi parca de data asta putin altfel: desigur, aceeasi satira sociala din seria 'blood simple'/'raising arizona'/'fargo' (mai ales), dar deosebita in sensul ca, daca precedentele scaneaza mai degraba niste 'average americans' care ajung sa se degradeze intocmai prin dorinta de a-si depasi statutul social (prin santaje, rapiri s.a.m.d.), aici avem un 'loser' (un billy bob thornton excelent, cvasiinexpresiv) care pierde literalmente totul.
intr-un fel, filmul e, probabil, cel mai aproape de vorba lui woody allen - 'daca filmele mele fac pe cineva mai nefericit decat era inainte, atunci inseamna ca am reusit'. in rest, abunda absurdul situatiilor (thornton este arestat si executat pt o crima pe care nu a comis-o, desi cu putin timp inainte scapase ca prin minune de cea comisa de el) si secventele suprarealiste (aparitia fantomatica nocturna a nevestei raposatului sef, sau a extraterestrilor la inchisoare... si, de ce nu, executia din final !).
despre muzica si imagine - no comment ! my second favourite from the coen bros.
9+ / 10
p.s.: dar de ce era color ??
|
filmul e alb negru oficial. versiunea pt tv a fost colorizata ulterior.