It's...
Mar adentro
De la inceput am sa zic ca nici acesta nu e filmul pe care il tot astept (adica ala care o sa ma dea peste cap), dar e destul de-aproape...
Filmul impresioneaza din deschidere, cu suprapunerea respiratiei 'eroului' peste sunetul valurilor care se sparg. Apoi, economisind potentialul spectacolului pentru cateva scena impresionante, forta filmului se concentreaza in interpretarea lui Javier Bardem... Nici nu mai stiu ce sa comentez aici.
Evident, scena despre care vorbeste toata lumea si despre care va vorbi toata lumea de acum inainte, este scena zborului. Desi am vazut aceeasi idee sub diferite forme in alte filme, cred ca aici este cel mai reusit "exemplar"... Cum a observat si ricutza, ridicarile si coborarile camerei, inexistenta unui punct de concentrare pana in momentul in care Julia este gasita, peisajul extraordinar si intinderea marii... ce mai! genial! As mai scoate in evidenta mersul Juliei in scena acesta, neafectat de boala de care sufera.
Problematica filmului este una grea si care implica multe dezbateri. Intr-un final, nu cred ca exista un raspuns categoric (eu sunt cam impotriva euthanasiei, btw) si nu mi se pare ca filmul inclina balanta atat de mult incat sa sustina una dintre cele doua variante... Este pur si simplu un film despre un om care doreste sa-si hotarasca singur destinul, sa-si ia fraiele vietii in propriile-i maini. Mi se pare admirabil idealul sau de a muri cu demnitate asa ca ma recunosc manipulat de acest film si ii dau dreptate tipului.
Nota: in imaginea de la televizor, cand Rosa se uita si il vede prima data... mi se pare mie sau se vrea o repetare a acelui celebru raccourci din "Isus mort" de Mantegna? (v. si "Solaris"-ul lui Tarkovski, "Intoarcerea"...)
P.S.: musica - Alejandro Amenabar... Respect!
|