so here i am again, dupa ce am plecat la 23 d-aci, am ajuns acasa la 1 si ceva, si am plecat inapo la 6:45... si deja la ora asta matinala martea parte a filmelor sunt sold-out, dar n-ai astfel de probleme cand este Press... aaa, gotta love this.
filmul vazut ieri la ultima ora, a fost:
Wajdi Mouawad: Littoral
un film semi-autobiografic, despre un om taar nascut in Lebanon care si-a pierdut mama la nastere, si tatal lui moare la inceputul filmului. povestea este despre drumul lui spre tara natala unde incearca sa-si inmormanteze tatal, dar este impiedicat de diferiti oameni si d eun sistem syrian de opressie.
asta este al 3-lea film canadian pe care l-am vazut in festival, si trebuie sa spun, ca desi nici unu din regizori nu-i canadian, filmele lor sunt bune. Littoral se deosebeste in multe puncte de un road-movie, deis este unu'. rotagonistul trece printr-o faza de maturizare si se redescopera pe sine prin destinele pe care le intampina pe drum. inafara de asta, el gaseste niste cassete inregistrate de tatal lui, care ii explica mai mult despre relatia intre membrii familiei, si viata de dragoste a parintilor lui.
aceste inregstrari sunt partile care fac filmul asta deosebit, pentru ca ele apar in momentele lui de frica saudezamagir, cand vocea tatalui lui rasuna din off, si el vede dierite chestii, ceva intre vis (sau drinta) si realitate. scene sunt lucrate cu grije, filmate foarte frumos, cu suflet si cu dragoste si reusesc sa dea filmului o doza de personalitate si intimitate neobisnuita.
personajele sunt la fel de interessante, de la protagonist pana la ultma persoana pe care o intalneste pe drumul lui. in aceste imprieteniri se intampla procesul de maturizare a protagonistului, unde el isi da seama ca destinul lui nu este nimic secial, si ca viata pe care a trait-o el este"simpla". prin prietenii astia reuseste insa sa-si regaseasca radacinile in vata, sa-si formeze o baza ethica si morala stabila, si sa inteleaga ca viata este mai mult decat ceea ce mancam, vedem si respiram.
devenind la sfarsit mistic, si ajunga chiar sa treaca in transcedental, filmul asta aduce cu el o doza de emotie curata si calda, care la final reuseste sa incalzeasca orice suflet.
a must see dupa parerea mea: 9.8/10
cam atat am mai vazut ieri, si azi am din nou un program incarcat. ma duc la Lost and Found, have to do some footag on that, Pradise Girls si Tuning... vedem, muncim, si monologam...
salutare.
|