Revizia tehnica - WAR OF THE WORLDS
Am sa mentionez - spre rusinea mea - cartea: N-AM CITIT-O. Cu toate astea am fost la cinema si am dat 150.000 sa vad un film penibil. A inceput in forta si s-a stins pe parcurs.
Ce am gustat: Inceputul a fost mai mult decat promitator - in special iesirea la suprafata a tripodului kre calca in picioare masina langa kre se afla Tom. Am sarit de pe scaun cum n'am mai facut-o de mult. The laser beam attack a fost clasic. Asta era unul din mult asteptatele momente dintr-un "aliens invading earth" type o'movie.
Efectele vizuale purtau semnatura ILM si au fost cat se poate de reusite dar nu mindblowing. Au fost scene care au avut un oarecare iz de realitate prin acel "up close & personal" zoom in care vedeai tripozii atat de aproape incat te opreai si inevitabil cascai gura si te trezeai k impingi cu picioarele scaunul din fata ta cand "the one eyed snake" se afla in search mode sau campiile improscate cu sange.
Poate ca a reusit sa evite acele clisee dar cred k a exagerat si a dat-o in extrema cealalta. Cred ca daca punea in balanta totul iesea mult mai bine. Scena in care Robbie vrea sa se duca sa lupte - si observam/auzim un razboi chiar dupa deal este infecta. Poti sa fii cat de oroginal vrei tu - un cliseu in care vezi cum oamenii se lupta cu extraterestrii ptr supravietuire era foarte bine venit. Dar nu - in schimb vedem niste F-18 si si niste elicoptere Apache care lanseaza niste rachete in aparenta directie in care se afla tripozii. Pana la urma avem un The Day After Tomorow in care un tata isi descopera forta interioara si afla cat de mult isi iubeste copii - transformandu-se dintr-un om iresponsabil intr-un tata grijuliu. Aliens invading earth will do that to you! Si pana la urma trag bara si bag de seama ca nu este decat un road movie exceptional realizat cu mesaje evidente impotriva razboiului.
Actorii: Scena din port nu ne scuteste deloc de acel imens zambet al lui Cruise care denota mai mult faptul ca e un actor de succes decat ca este un docher care duce o viata sub limita obijnuintei. Cu toate astea personajul l-a conturat bine si am uitat imediat de Tom si l-am vazut mai mult pe Ray Ferrier. Intotdeauna mi-a placut jocul lui si asta este cazul si in situatia de fata.
Fanning: e prea dulce si mi-a placut la nebunie. Tim Robbins - Ok. Restu = umplutura.
Nu avem nici o atestare a originii extraterestrilor decat explicatia lui Morgan Freeman care ne spune k ne urmareau pe un fundal cu spatiu si planeta rosie. Din moment ce ei erau prezenti nu se mai poate vorbi de invazie. De acest lucru duce lipsa acest film. Sosirea lor este marcata de o furtuna cu numeroase fulgere. Se putea mai mult.
Muzica: practic inexistenta. Eram mai mult decat surescitat sa aud ce a facut John Williams cu filmul asta. Muzica apocaliptica mult promisa se simte in cateva scene dar nu destul. Oftezi knd auzi muzica apocaliptica in generic si nu in timpul filmului.
The ending: Cartea n'am citit-o si totusi finalul pierde mult din continut.
Planuiau asta de foarte mult timp. Ne studiau, ne urmareau, ne invidiau si totusi nu au fost in stare sa faca fata la atmosfera si microbii nostrii. To conclude - imperfectiunea omului i-a adus salvarea de la exterminare.
6 virgula 5 din 10 - mai mult nu merita.