View Single Post
Old 30 Jun 2005, 10:09   #40
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Dupa ce am citit cateva cronici si comentarii, ma simt in minoritate... Totusi, am sa incerc 'o analiza' obiectiva.

War of the Worlds

Cartea
Daca nu ai citit-o, pierzi jumatate din distractie... Inceputul, finalul, poata cu bicicleta etc. Toate sunt trimiteri inteligent facute la romanul lui H.G. Wells. Vocea lui Morgan Freeman aduce un plus de sinceritate (si noblete) acestui film. Iar 'comentariul academic' (:hmm era preluat din carte, usor modificat pentru a da bine...

Spielberg
Bineinteles, regizorul nostru foloseste povestea lui Wells ca fundal pentru a face acelasi film pe care il tot face de la "Close Encounters of the Third Kind" incoace: un film despre un tata si copiii lui. Sincer, nu ma intereseaza chestia asta... Povestea merge si preia - e drept mult modificata - o ideea din carte, cea a reintregirii familiei dupa un razboi/o invazie.

Ce mi-a placut
Poate ca "War of the Worlds" nu e cel mai bun Spielberg din ultimul timp, dar omul asta inca mai stie cum sa construiasca suspansul. Scena de la inceput, cu iesirea tripodului de sub pamant este perfect gradata. In plus, este sustinuta de cateva idea grafice de mare efect (nu pentru toti, insa, se pare): caderea turnului bisericii, reflectarea masinariei in parbrizul masinii, Cruise acoperit de cenusa etc. Apoi scena din casa parasita, cu tentaculul extraterestru. Unii au considerat scena acesta inferioara celei din "Jurassic Park"... nu mi se pare... Cel putin secventa cu bocancul sau cea cu toporul sunt mult mai reusite decat ce a facut in filmul cu dinozaurii.

De asemenea, nu am vazut nici o problema la jocul actorilor (fie ca este vorba de Cruise, Robbins sau Fanning). Efectele speciale sunt mult mai reusite decat ma asteptam sa fie, desi sunt convins ca cel putin "King Kong" il va intrece la acest capitol. Tot la partile bune, daca facem o comparatie cu ultimele cinci filme ale luI Spielberg, acesta nu mai lungeste inutil finalul, tragandu-l prin toate emotiile posibile. "War of the Worlds" se termina exact asa cum trebuie.

Si - era sa uit - un plus mare pentru imagine. Spre deosebire de alte filme-catastrofa recente (ok, doar "The Day After Tommorow"), Mr. Kaminsky (:?) se chinuie sa face un film apetisant din punct de vedere vizual (v. scenele in care camera se roteste in jurul masinii). De asemenea, de multe ori camera ramanea pe personajul lui Cruise, o idee buna pentru aduce un pic de 'adancime' rolului jucat de acesta

Probleme
Nu sunt de acord cu observatiile lui Leonard, dar as avea vreo doua chestii de reprosat. In primul rand, mai ales in treimea de mijloc se simte o criza de mijloace artistice. Scenele arata bine, dar nu prea sunt inventive (cu exceptia a ce am mentionat mai sus). In al doilea rand, scena din casa parasita este mult sub intensitatea pe care o asteptam. Desi ingenioasa ca suspans, nu se creeaza tensiunea demna de punctul culminant care trebuia sa fie.

M-a deranjat scena care urma, in care Cruise arunca cu grenade in interiorul masinariei. Nu fiindca as fi un 'purist' al cartii lui Wells, dar mi s-a parut o idee proasta. Poate numai ideea ca tatal ar fi in stare sa se sacrifice pentru fiica sa merita, dar in rest... Ca sa rezum aceasta a doua nesatisfactie, as spune ca filmului ii lipseste un punct culminant ca lumea. Insa este parerea mea umila ca finalul (ultimul cadru cu Cruise) salveaza balbaiala de dupa reducerea la tacere a personajului lui Tim Robbins.

Ar mai fi micile probleme de ordin stiintific si logistic - pe care le-a semnalat si Ebert - dar trec peste ele, fiindca multe dintre ele apartin si romanului si nu asta e important.

Concluzie
Pacat ca nu am auzit mai mult din muzica lui John Williams si ca proiectionistul a oprit genericul prea devreme... Daca Leonard i-a dat 3.5, iar Longshot 6.5-7, eu, fara nici un fel de remuscari, ii dau 8-8.5... Poate ca mi-am pierdut sensibilitatea - cum am zis si cand am vorbit despre "Sideways" - dar pe mine filmul asta m-a relaxat si - pe alocuri - chiar provocat.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif