Originally Posted by gionloc:
daca nu era condusa tara de acesti romani care ne doare cursul evenimentelor post decembriste ar fi fost acelasi? (doar o intrebare retorica)
|
O întrebare UCRONICA, mai degrabä!
In vara lui 1991, am scris o prozä horror despre o Românie în care partidul lui Vadim acapara încet dar sigur puterea, dupä cäderea lui Iliescu, în cadrul unei asa-numite "Mineriade din Septembrie", în care minerii luau cu asalt Palatul Cotroceni.
O lunä jumate mai târziu, în SEPTEMBRIE, minerii au asaltat Guvernul, Parlamentul, Televiziunea si Cotroceniul (dar cu mai putin succes decât în fabulatia mea.)
Cristian Läzärescu citea manuscrisul, noaptea, în timp ce de pe bulevard räsunau bubuieli, si avea cosmaruri.
Ulterior, în 1999, l-am refäcut - si, pentru cä trecuserä niste ani, i-am dat o tentä ucronicä: o istorie alternativä, în care la Timisoara nu se întâmpla nimic în Decembrie 1989, iar Ceausescu mai rämânea la putere încä doi ani - un fel de Milosevici, eventual... Pe urmä, istoria mergea înainte tot cu Iliescu, pe niste coordonate putin schimbate, si tot la Vadim se ajungea...
Exercitii de imaginatie... Oricând incitante.
(Varianta 1999 s-a pierdut: fix când am terminat-o, mi s-a fäcut prastie hard-disk-ul. Tot cu aia veche am rämas...)
Apropo: pentru cä BeNnY a zis c-ar mai vrea niste amintiri la gura sobei, dar zilele comemorative 13-15 iunie au trecut, mâine sau poimâine am sä vä povestesc câte ceva despre Mineriada IV (25-27 septembrie, 1991), pe care am fäcut-o în linia-ntâi, cä tocmai îmi începusem ucenicia ziaristicä la Cristoiu.