Originally Posted by Floydman:
parerea mea pe scurt despre 13-15. radacinile trebuie cautate mult mai adanc. iliescu si ai lui au fost doar niste pioni convenabili. pe acele evenimente, dupa parerea mea sta scris MOSCOVA. e o convingere neinsotita de probe ci doar de bun simt. erau ultimele zbateri ale blocului comunist de a salva ce se mai putea salva (pt ei) din imperiul care se prabusea....
|
eu cred ca poate intra Moscova in ecuatie in masura in care era prezenta in sufletul toasului Iliescu: acea moscova a anilor 50 cand acolo s-a instruit intr-ale curgerii si exploatarii H2Oului si, in acelasi timp, a invatat mecanismele diversiunilor bolsevice: el e conducatorul
ales - si democratic - 85% din popor a grait Ilescu stampiland, si mesianic - revolutia l-a ridicat, din mania oamenilor a izvorat figura lui intru instaurarea linistii nationale: asta apara el in iunie 90, linistea oamenilor muncii care l-au votat, aceia care doreau salam si paine alba, bauturica si caldurica.
nu moscova incerca sa salveze blocul comunist, Iliescu nu dorea sa iesim din el; nu cauta Moscova sa ne tina legati cu lanturi de politica ei, ci Iliescu fisura orice legatura cu civilizatia pentru a se putea cuibari la sanul prietenului urs, pentru a se lasa
in grija (ca in 'scrisoare despre umanism', patria este locul unde lumea ca fiinta vine in grija ta in limba; oarecum acela este teritoriul tau unde simti si iti exprimi bine lumea) vecinului estic, al carui arsenal imagistic il stapanea mai bine decat orice altceva. si, probabil, a pierdut franele incat nu numai ca producea continuu sensuri, imagini bolsevice (povestea cu drogurile din sediile partidelor istorice, cu masinile de falsificat bani, doborarea lui roman mai apoi cu ajutorul acelorasi mineri, animalele din presa, etc, etc), adica avea imaginatie (in sens flusserlian), dar ajunsese sa creada si el ceea ce spune - adica sa traiasca in umbra imaginilor create, ceea ce inseamna ca omul halucina. imaginatia lui i-a creat halucinatiile. acum justitia pare a-l trezi. si uite ca ortacii lui (psdisti) par a se scufunda iar in imaginile create de mariaSa direct proportional cu intentiile legii de a-l face pe Ion sa inteleaga unde-i este locul in istoria Romaniei.