Remember 13-15 iunie 1990
În aceste trei zile ale fiecärui an, reträiesc aberatia celei de-a III-a Mineriade, prin care Tätuka Ilici si-a pus definitiv amprenta pe istoria acestei täri.
Multi dintre voi erati prea tineri, sau încä nici nu existati pe-atunci, altii vä aflati în alte orase, asa cä n-ati putut cunoaste acest cosmar decât prin intermediari. Dar unii dintre noi am fost acolo, am väzut, am träit...
Pästrez si acum ecusonul cu "GOLAN regisor", si pe cel de "Golänel manipulat" al lui fiu-meu, care a fäcut Golania la un an si jumätate, cälare pe umerii mei. Era perioada pasnicä, din aprilie-mai...
Dar a sosit si Duminica Orbului - si, trei säptämâni mai târziu, dimineata de 13 iunie.
Îmi rämâne bucuria cä m-am nimerit la locul potrivit si momentul potrivit ca sä-i smulg din mâinile minerilor pe actrita Manuela Häräbor si fotograful Horia Baciu, de la I.A.T.C.-ul de-atunci.
Eram atât de entuziast si naiv, încât de câteva ori am fost la un pas ca ploaia de bâte sä se abatä si peste mine, urmatä fireste de infernul din Mägurele. Acum, când mä uit în urmä, nu-mi vine sä cred. Numai Dumnezeu m-a salvat.
Ar fi atât de multe de spus - dar, în fond, atât de putine. Stim ce au însemnat Mineriadele pentru România, pe toate planurile - politic, istoric, intern si international, moral, karmic...
Asa cä nu ne rämâne, deocamdatä, decât sä încercäm amara multumire de a vedea cä "postasul sunä întotdeauna de douä ori", si se pare cä Emanatul face în sfârsit primii pasi spre celula unde-i e locul - sau spre dezertarea timpurie prin vreun infarct, ceea ce ar fi nedrept sub toate aspectele.
Topicul de fatä va träi doar câteva zile (pe an, eventual), însä mäcar în acest interval se cuvine sä ne reamintim trecutul - pentru a nu fi condamnati sä-l repetäm - si versurile de o frumusete naivä si o stângäcie entuziastä din cele douä Imnuri ale Golanilor:
Noi de-aicea nu plecäm, nu plecäm acasä,
Pânä nu vom câstiga libertatea noasträ!
* * *
Mai bine haimana, decât trädätor,
Mai bine huligan, decât dictator,
Mai bine Golan, decât activist,
Mai bine MORT, decât comunist!
* * *
Si, desigur, filmul "Piata Universitätii".
|