View Single Post
Old 28 May 2005, 19:04   #2408
Terror_IST
Guru

Terror_IST

"The Shining" 9/10 Am indurat somnul si am injurat TVR-ul pentru monstruoasa gala Local K (initial filmul era programat la 01:00, dar poporul vrea sange live!) insa totul a meritat pentru ca la 02:00 m-am reintalnit cu Jack (pana sa inceapa am prins sfarsitul de la "Scarface" si o buna parte din "U Turn") Un film care imi place la nebunie si pe care il consider unul dintre cele mai bune horror-uri facute vreodata, precum si cea mai buna ecranizare dupa un roman de King. Nicholson e demential, atmosfera e claustrofobica, muzica iti da fiori, lucrurile nu se intampla ca-n carte si totul poarta amprenta inegalabilului Kubrick. In linii mari diferentele dintre carte si film sunt urmatoarele: in film Jack Torrence pare putin sarit de pe fix inca de la inceput, la asta contribuind mult figura si privirea lui Nicholson (King l-ar fi vrut pe Jon Voight pentru rolul scriitorului alcoolic) pe cand in carte Jack o ia razna gradat pe fondul claustrarii si al sevrajului; in carte Dick Halloran nu moare iar Jack sare in aer odata cu hotelul pentru ca nu poate opri boilerul (Kubrick a introdus scena cu labirintul pentru a inlocui "animalele din gard viu" din carte); in carte Jack foloseste un ciocan de cricket cand o urmareste pe Wendy, pe cand in film are un topor cu are sparge usa de la baie dand nastere unei scene memorabile ("Here's Johnny!"); Kubrick simplifica problema hotelului spunand ca a fost ridicat pe un loc sacru de inmormantare al indienilor; in carte Danny nu avea tricicleta si nu a vazut niciodata fetele fostului ingrijitor. Mai sunt ceva deosebiri dar dupa mine filmul e mult mai bun pentru ca exceleaza acolo unde cartea o cam ia razna. Regizorul a luat tot ce era mai bun din roman a scris un scenariu si cu ajutorul unui actor extraordinar a creat un film piatra de hotar pentru genul horror/thriller (se spune ca in timpul filmarilor Kubrick l-a sunat pe King la 3 noaptea sa-l intrebe daca crede in Dumnezeu...)